U vinogradima Darija Pošteka na Stubičkom Kamenjaku odrađena je najranija berba grožđa u Zagorju, a možda i u Hrvatskoj. Brale su se hibridne sorte Solaris i Johanniter, koje dozrijevaju vrlo rano i otporne su na bolesti.

„Datumski je to do sad najranije odrađena berba. Prošle godine brali smo 14. kolovoza, pretprošle 11. kolovoza, a ove godine, najranije do sad, 9. kolovoza. Riječ je o rezistentnim sortama, koje su otporne na vinske bolesti i nije ih potrebno tretirati fungicidima. Imamo još jednu sortu Johanniter, koju ćemo brati za 5 do 6 dana, jer ona nešto kasnije dozrijeva, a također je otporna na bolesti. Parametri su bili 98 eksla uz kiselinu od 8,5 što je izuzetno kvalitetan omjer kiselina i šećera, ispričao je za Radio Stubicu vinogradar i vinar Dario Poštek.

Prvi vinograd s ovakvim sortama treće generacije zasadio je 2014. godine. Bijele su to vinske sorte. Sorta Solaris je križanac triju standardnih loznih cijepova – Zeleni Silvanac-Rajnski Rizling i Muškat dok je sorta Johaniter križanac sorte Bijeli pino i Plemenka.

Drago mi je što čujem da je dosta vinogradara u Zagorju zasadilo Solaris, ponukani mojim iskustvom. Možda neki ne znaju, ali sorta Solaris je ovogodišnji šampion Sajma i izložbe vina u Bedekovčini”, istaknuo je Poštek te dodao da su se ove sorte itekako dobre pokazale za ovo naše podneblje. Ovo je sedma sezona od kada Pošteki prvi u Zagorju kreću u berbu grožđa pa se znaju i našaliti: ”Redovne berbe bit će početkom, odnosno sredinom rujna, a do tada mi budemo već pili mošt, odnosno mlado vino”.