Uzgojem i prodajom cvijeća bave se više od tri desetljeća, prvi su uveli samoposlugu u svoju vrtlariju, automatizirali su proizvodnju… Obiteljski je to posao, a oni pravi profesionalci. Uoči blagdana Svih svetih u Gruntu Radio Stubice razgovarali smo s vlasnikom Vrtlarije Čuček iz Luga Zabočkog, Dubravkom Čučekom, koji nam je otkrio kako prodaja za blagdan Svih Svetih ide jako dobro. „Naši ljudi vole dostojanstveno obilježili ovaj blagdan, kupuju cvijeće kojim ukrašavaju grobove najmilijih, to je naša tradicija”, rekao je Čuček. Najveća je potražnja za krizantemama, multiflorama, špinama, pinp pong lopticama. Da bi sve bilo spremno za ovaj blagdan, s proizvodnjom takve posebne vrste cvijeća kreće se već u srpnju. Cijene su, kaže, porasle, nekih 20 do30 posto na pojedinim vrstama cvijeća.

U vrtlariji radi cijela obitelj, supruga Verica, Dubravko, kći Maja i sin Dino i naravno, nekoliko vrijednih radnica. Prije pet godina su u svoju vrtlariju uveli samoposlugu, po uzoru na njemačke, austrijske i slovenske vrtlarije, gdje kupci sami biraju i kupuju cvijeće, uredili i veliko parkiralište, a sve kako bi privukli kupce i pružili im što ugodniju uslugu. Njihova proizvodnja prostire se na 4 do 4,5 pol tisuća kvadrata. Svoju su proizvodnju automatizirali, informacije o biljkama stižu im putem mobitela, a zalijevanjem „upravljaju” kompjutori.

Dubravko hvali Zagorce i kaže da su dobri kupci, ali i dobri znalci jer traže, ali i prepoznaju kvalitetu, koju su spremni platiti. I vode se onom „kupujmo domaće”. Pazi se i kupuje cvijeće i za posebne prigode, kao što je Valentinovo, Dan žena, rođendani, imendani… Dani oko blagdana Svih svetih najnaporniji su za cvjećare, jer se sve odvija u nekoliko dana i ono što se uzgajali nekoliko mjeseci treba u tih par dana i plasirati. Nakon Svih svetih, kreću pripreme i prodaja prigodnog cvijeća za Božić kao što su ciklame i božićne zvijezde, a od Nove godine kreće proizvodnja proljetnog cvijeća koje je i najzahtjevnije. Kroz proljeće i ljeto kupnja cvijeća za uređenje balkona i okućnica, a nakon toga opet proizvodnja za „Sesvete”.

I u cvjećarstvu uvijek ne cvjetaju ruže. I njih brinu problemi kao što je skupi repromaterijal, nedostatak radne snage, posebno kvalitetne radne snage, uvoz te sve ekstremniji vremenski uvjeti. Cvijeće zahtjeva posebnu pažnji i ljubav, tako da se s ovim poslom i proizvodnjom ne može baviti svatko.