Ne pije, a proizvodi nagrađivana vina, redovito se educira, a trsje mu je uredno kao apoteka

253
Foto: screenshot You tube

Prvi ovogodišnji Grunt posvetili smo domaćoj kapljici i blagdanu sv. Vinka – Vincekovom. Sveti Vinko zaštitnik je vinogradara i vinara i slavi se 22. siječnja. Mnogi vinari obići će svoje vinograde i zaliti trs vinom, darivati ga domaćom kobasicom ili špekom, odrezati prve rozgve s reznika te ih ponijeti kući kako bi im, nakon dva-tri tjedna u peharčeku s vodom, na toplom, propupale i pokazale kakav bi mogao biti ovogodišnji urod grožđa. Vincekovo označava i početak radova u vinogradu, a vinogradari mole sv. Vinka za bolji urod o ovoj godini te da im čuva vinograd od zime, mraza, kiše, tuče i bolesti.

U poljoprivrednoj emisiji Radio Stubice ugostili smo Ivana Janžeka iz Jesenja, višestruko nagrađivanog vinara, koji ne pije ni kapi, a osvaja zlatna odličja za svoja vina. Ivan Janžek ima 77 godina, sam brine o svojih 922 čokota koji odlično rode na 450 metara nadmorske visine, posebice jer im mraz ništa ne može, a sve što zna o vinima naučio je na predavanjima i edukacijama. „Nekad smo špricali galicom i vapnom, uzgajali nohu. Noha nije za ocjenjivanje, pa sam posadio novi vinograd kojeg redovito tretiram preparatima koji mi preporučuju agronomi, posebice Anica Benger”, ispričao je Janžek. Danas na jesejanskom bregu preko puta Strahinjčice uzgaja razne sorte grožđa: sivi pinot, kerner, chardonney, zeleni silvanac, traminac, štajersku belinu, šipon, češku graševinu i jednu crnu sortu, nasad iz Srbije...

Po mirisu osjetim je li vino dobro, po izgledu vina, po razini šećera. A i ljudi mi vele kakvo je”, odgovara Janžek na pitanje kako zna da je vino dobro. Pio je Janžek prije, priznao je, ali je napravio glupost i sudac za prekršaje naredio mu je da mora 6 mjeseci u klub za liječene alkoholičare. Bio je ustrajan i već 17 godina ne pije, ali to ga ne sprečava da proizvodi kvalitetna vina. Zlato je osvojio kao vinar hobist na Izložbi i sajmu vina u Bedekovčini, a njegova vina redovito osvajaju zlata i srebra na sajmovima u Svetom Ivanu Zelini. Redovito je zlatan i u svojoj Udruzi vinara i podrumara sv. Martin Jesenje. To mu daje podstrek za dalje.

Na pitanje koja je tajna uspjeha, Janžek otkriva da kod rezidbe ostavlja 7 pupova za lucen i dva reznika. Ako bi ih pustio više, bilo bi previše grožđa, ali onda ne bi bilo dovoljno šećera. „Razlog je i što zadnji berem, dok grožđe skroz ne dozori i diši… Netko mora pobrati ranije radi tičov, ali ja v trsju imam zvučnike, muziku… Svaki dan sam u trsju i s tičima nemam problema. Radio svira i to na preskok, čak se i ja splašim kad se radio upali…”, ispričao je Janžek.

Ovaj vinogradar ne rabi šećer, vinograd mu je uredan bez ijedne travke. O svemu brine sam, jedino kod pospremanja treba pomoć. „Omladinu trsje ne zanima, ma ne zanima ih nič oko poljoprivrede. Nije to kao u moje vrijeme kad smo sve morali znati delati i pomagati. Drukčija su vremena došla”, zaključio je Janžek. Trsje je njegov drugi dom: „ Čim je lijepo vrijeme idem v trsje”.

A domaći mužikaši iz Jesenja snimili su i video spot posvećen jednom od najnagrađivanijih vinogradaru u Zagorju i šire.