Starih zagorskih trnaca gotovo da i nema kao ni starih sorti voćki, no zato se sade novi voćnjaci. Bivši dožupan za gospodarstvo Anđelko Ferek-Jambrek još 2008. zajedno s bratom Brankom osnovao je OPG i na radobojskim bregima u Gorjanima Sutinskim zasadio 1100 stabala kruški viljamovki, koje prerađuje u rakiju. Voćnjak se nalazi  na 400 metara nadmorske visine i jedan je od nekolicine voćnjaka voćara udruženih u udrugu Strojni prsten radobojskih voćara. Kruška je popularna voćna vrsta u Hrvatskoj, ali njena proizvodnja, kao i u većini ostalih voćarskih zemalja, nije ni približna proizvodnji jabuke. „Kruška je osjetljivija od jabuke, jer ima cvatnju u periodu najkritičnijih vremenskih uvjeta, a to je početak travnja i čestih mrazeva. Ostalo je sve isto i za jednu i drugu voćnu vrstu – obrada, orezivanje, malčiranje, dohrana, zaštite, a 90% ih napadaju i iste bolesti, osim kruškine buhe koja je karakteristična za krušku. I bere se ranije, oko 15./20. kolovoza”, rekao je u Gruntu Radio Stubice, Ferek-Jambrek, nositelj OPG-a Kruškina duša. Zagorje je idealno za proizvodnju voćki. „No, jedna greška koju poljoprivrednici rade je da sade svašta na svakom terenu. Prije toga morate napraviti analizu zemlje i slušati savjete naše Savjetodavne službe koja ima stručne ljude”, savjetuje Ferek-Jambrek. Istaknuo je kako su se u proteklim godinama zahvaljujući županijskim mjerama, ali potporama iz europskih fondova, zagorski poljoprivrednici modernizirali, posebice u mehanizaciji i da postižu izvrsne rezultate. Naveo je primjer proizvođača bučinog ulja i bagremov med. ”Moramo biti realni. Ne možemo se mi uspoređivati sa Slavonijom, Međimurjem ili Varaždinom, no ono što je naša prednost su manje količine, ali eko proizvodnja i kvaliteta. A kada imate kvalitetan proizvod, onda je i potražnja veća pa se možete i širiti u proizvodnji”, rekao je Ferek-Jambrek. Može li se od poljoprivrede živjeti, jedno je od pitanja koje smo postavili za kraj emisije. „Može, ali se onda samo time morate baviti. Ne možete živjeti od poljoprivrede iz hobija. Ako ste poljoprivrednik, onda ste poljoprivrednik i plaćate si poljoprivredni staž i maksimalno se tome morate posvetiti”, zaključio je naš sugovornik. Kaže  kako sada kada više nije dožupan, ima više vremena za voćnjak, pa je tako ove godine na vrijeme sve orezao i nada se dobrom urodu.