Najveća farma i grunt u stubičkom kraju: Imaju 200 grla, na farmi radi cijela obitelj, a pomažu i roboti!

8617

Obitelj Horvatinčić iz Gusakovca u Gornjoj Stubici jedina se u cijelom stubičkom kraju bavi ozbiljnom poljoprivredom, odnosno stočarstvom. Izgradili su suvremenu farmu krava, koje muze robot, a da im bilo udobno odmaraju na gumenim ležištima odnosno madracima. Da im ljeti ne bi bilo vruće, ugrađeni su i ventilatori, tako da imate osjećaj da ste došli u klimatizirani prostor. Nabavljen je i novi stroj, sistem za stelju, koji isto čitav posao obavi sam. U box se stavi cijela rolo bala koja odvaja prašinu i sama stelji kravama i junicama. I to je samo dio moderne tehnologije na ovoj farmi. Na traktorima su „dan i noć” jer obrađuju 200 hektara zemlje, no sve je lakše uz modernu mehanizaciju. Na farmi je 200 grla, od toga 110 krava, na mužnji 90, a godišnje proizvedu gotovo milijun litara mlijeka, kojeg prodaju domaćoj mljekari iz Desinića s kojom imaju vrlo dobru suradnju. Put do svog mliječnog carstva i Obrta za poljoprivredu Agro Horvatinčić, ispričao nam je tata Branko, koji je i udario temelje na sve ovo što su stvorili i što danas imaju.

„Danas se bez škole i fakulteta ne možeš baviti poljoprivredom”, rekao je za Grunt Radio Stubice Branko Horvatinčić (68). On je, kaže, imao sreću što je sin Željko uz njega zavolio poljoprivredu, ostao na gruntu i nastavio isti posao, kojeg je modernizirao, udvostručio i uvelike olakšao. „Moja generacija odlazila je iz sela „trbuhom za kruhom”, a ja sam odlučio ostati, jer mi je to u krvi. I moji roditelji su uvijek držali tri do četiri krave i kobile, s kojima su obrađivali zemlju. Od 70.-ih godina prodavalo se i mlijeko. I mogla se zaslužiti za to jedna dobra plaća, kakva je u to vrijeme bila u poduzeću Dona u Donjoj Stubici. Tako je i moj sin od osnovne škole uz mene radio, odlučio ići u poljoprivrednu školu, a onda završio i fakultet. Danas on vodi čitavo gospodarstvo”, ponosan je tata Branko, što je sin nastavio njegovim stopama, jer su danas takvi ipak rijetki.

Sin Željko, nositelj je gospodarstva, a tata Branko kaže: Imal sam sreću kaj se sin primil posla

Horvatinčić je ispričao da je najprije 80.-ih izgradio staju za 25 krava, da bi 2006. krenuli u izgradnju nove suvremene lauf staje i izmuzišta za krave. Nakon toga, staju su još dogradili, prije koju godinu kupili i robota za mužnju, koji u roku 24 sata izmuze 110 krava. Državne subvencije ih prate, no glavobolju i nedostatak vremena iziskuje prevelika papirologija, ali i stroge kontrole. „Gledam ova polja od Zaprešića, Zaboka, Zlatar Bistrice, Konjščine, tu bi se dalo izgraditi 10 farmi, vjerujem da bi bilo interesa. Ja da sam ministar odobrio bi kredite i dao ljudima da proizvode hranu, no nema interesa zato”, dodaje.

Horvatinčić ima sreću što ima mnogobrojnu i složnu obitelj, pa na gospodarstvu rade svi. Sin vodi Obrt, a zaposleni su još i snaha, kćerka, zet i nećak. Tata i mama pomažu koliko mogu. Tu je i osmero unučadi, a deveto je na putu pa za ovo gospodarstvo, u to smo sigurni, straha nema.