U Zaboku je održana završna konferencija projekta MIPOS III – “Mi pomažemo starijima”. Projekt je ispred Grada, predstavila Anamarija Koprek, pročelnica za strateške projekte i EU fondove. Rekla je kako su tijekom provedbe projekta ostvareni svi ciljevi te istaknula kako je zaposleno 29 žena koje su pružale uslugu potpore i podrške za 176 korisnika, a svaka je žena pružala uslugu pomoći za najmanje šest korisnika.

Anamarija Koprek

Pružala se pomoć korisnicima s područja gradova Zabok, Oroslavje, Donja Stubica, Krapina i Zlatar te općina Bedekovčina, Krapinske Toplice, Veliko Trgovišće, Sveti Križ Začretje, Marija Bistrica, Stubičke Toplice, Radoboj, Mihovljan i Mače. Dodala je i kako je projekt vrijedan više od 195 tisuća eura i financiran je iz Europskog socijalnog fonda. Gradonačelnik Zaboka Ivan Hanžek naglasio je kako od svih projekata koje provode, ovaj ima najhumaniju komponentu.

Ivan Hanžek

Sve je više starijih ljudi, invalida, osoba u poznijim godinama koje ostaju sami i koje ne mogu računati na institucionalni pomoć ili smještaj, i onda su ovakvi projekt nužni izlaz za ublažavanje problema”, istaknuo je Hanžek. Dragutin Burek, predsjednik Udruge invalida Bedekovčini, koji su bili partneri na projektu, iznio je iskustva s terena.

Dragutin Burek

„Gerontodomaćice su tim korisnicima bile prirodni psihijatar/psiholog i to je ono što država i sustav nikada neće moći postići. Ovaj je projekt odličan i zato što nije uvjetovan cenzus korisnika, koji mogu dobiti ovakvu vrstu pomoći”, rekao je Burek, koji je istaknuo kako ima u selima ima sve više starih i nemoćnih kojima je ovakva vrsta pomoći potrebna. Vesna Hriberski ispred Zavoda zapošljavanje rekla je kako je na području KZŽ kroz program Zaželi 3, realizirano 11 projekata, zaposleno 208 žena i pružena pomoć za 1270 korisnika. „ Nama kao Zavodu za zapošljavanje je vrijedno i to što se kroz taj projekt zaposlio dio žena koje nisu u punoj radnoj snazi i na normu, i ovo je im je bila stepenica za uključivanje na tržište rada.

Vesna Hriberski

MIPOS III provodio se još u partnerstvu s Centrima za socijalnu skrb Zabok i Donja Stubica te zabočkim i stubičkim Crvenim križem. Dodajmo kako se Grad Zabok prijavio i na natječaj za MIPOS IV.