U Krapini u Poslovno-tehnološkom inkubatoru održan je radni sastanak uz protupotresnu obnovu.

Ministar prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine Ivana Paladine istaknuo je kako je do sada uklonjeno desetak obiteljskih kuća te da su istovremeno započeli prvi radovi na konstrukcijskoj obnovi kroz model samoobnove. Podsjetio je i da je Fond za obnovu raspisao natječaj za projektiranje 20 zamjenskih obiteljskih kuća te da bi radovi trebali započeti u prosincu. Ministar je istaknuo i kako kreće ugovaranje radova na uklanjanju ukupno 300 kuća na području Grada Zagreba, Zagrebačke i Krapinsko-zagorske županije, čime bi sve kuće s crvenom oznakom, na tom području, bile i uklonjene u narednih mjesec dana, odnosno dva mjeseca. Fond ovaj tjedan raspisuje i natječaj za projektiranje konstrukcijske obnove 40 obiteljskih kuća te potom u kratkom roku i natječaj za izvođenje radova.

Gradonačelnik Donje Stubice Nikola Gospočić iskazao je zadovoljstvo aktivnostima Ministarstva i Fonda, poduzetim u proteklih dva do tri mjeseca. Rekao je i kako su na području Donje Stubice obiđene sve kuće s crvenom oznakom, napravljene su geodetske izmjere i očekuje se njihovo rušenje te skori početak izgradnje novih kuća.

Gornjostubički načelnik Jasmin Krizmanić rekao je kako je na području Gornje Stubice do sada uklonjeno 6 obiteljskih kuća. Ponovno se dotaknuo problema s objektima oštećenima zbog klizanja tla te je izrazio je nadu da će u Ministarstvu uskoro biti organiziran sastanak na temu sanacije tih objekata.

Načelnik Marije Bistrice Josip Milički rekao je kako na području njegove općine napreduju radovi na protupotresnoj obnovi sakralnih objekata, kao i na izgradnji nove Područne škole na Lazu Bistričkom. Rekao je i kako su potpisani ugovori o obnovi komunalne infrastrukture stradale u potresu te da veseli vijest kako će se intenzivirati i radovi na obnovi obiteljskih kuća.

Župan Željko Kolar podsjetio je na zajednički cilj, a taj je da se sve obitelji što prije vrate svojim kućama. Rekao je kako je napravljen ogroman iskorak u organizaciji rada Ministarstva i Fonda i da su se nakon izmjene programa mjera, na terenu počele događati konkretne radnje. Izrazio je nada da će do kraja godine svi oštećeni objekti biti uklonjeni kako bi na proljeće počela izgradnja novih. Ovom je prigodom istaknuto kako kreće nacionalna kampanja i održavanje tribine u narednih mjesec dana na kojoj će biti predstavljene nove mjere Vlade RH vezane uz samoobnovu koja će značajno skratiti cijeli postupak. Vezano uz samoobnovu, ministar Paladina je istaknuo i kako svi koji se odluče na taj korak mogu dobiti predujam za izradu projekta kao i 30 postotni iznos potreban za izvođenja radova, odnosno krenuti u obnovu bez vlastitih sredstava.