U Krapini je nakon dulje stanke, održana konferencija za novinare Stožera Civilne zaštite KZŽ. Razlog je ponovno veliki broj novooboljelih od koronavirusa.

Prema riječima Marije Bedeniković zamjenica načelnika županijskog Stožera u proteklih sedam dana na 100.000 stanovnika u Zagorju su 504 novooboljele osobe, a prije tjedan dana, bilo ih je 446. U protekla tri mjeseca preminulo je deset COVID pozitivnih osoba. U zagorskim zdravstvenim ustanovama trenutno je 17 COVID pozitivnih djelatnika, od čega je deset zdravstvenih. Kada su u pitanju ustanove, 18 je pozitivnih korisnika te četiri djelatnika i to u Domu za psihički bolesne odrasle osobe Bidružica.

Epidemiolog Ivan Lipovac iz županijskog Zavoda za javno zdravstvo govoreći o cijepljenju istaknuo je da je prvom dozom cijepljeno ukupno 56 posto populacije, a drugom dozom otprilike 52 posto. Za treću, odnosno četvrtu booster dozu, ukupno je potrošeno 26.575 doza. Lipovac je rekao i da je preporuka da se nakon šest mjeseci osobe dođu docijepiti jer zaštita nakon potpunog cijepljenja ili nakon dobivene booster doze traje otprilike od četiri do šest mjeseci, a nakon toga zaštita počinje polako padati. Rekao je i kako se četvrta booster doza preporučuje svim osobama starijim od 65 godina posebno ako žive u domovima te onima koji boluju od kroničnih bolesti.

Župan Željko Kolar je preporučio svima koji se do sada nisu cijepili da to učine. Rekao je i kako je KZŽ do sada po broju zaraženih bila podjednaka s Varaždinskom i Međimurskom županijom, a sada u odnosu na Varaždince imamo 50 posto više zaraženih. Dodao je i da je u KZŽ, za razliku od nekih drugih područja i dalje omogućeno cijepljenje kod liječnika primarne zdravstvene zaštite, odnosno na preko 70 mjesta na području Županije