U Bistri se ovog vikenda održavaju 16. Dani Bistre a danas popodne je održana i 4. Bistranska čušpajzijada. Čušpajz je kuhalo dvadeset ekipa, a ocjenjivački žiri radio je u sastavu chef Tomislav Špiček, Željka Klemenčić, Karmela Vukov Colić i domaći bistranski kuhar Stjepan Lešnjak.

Kuhao se čušpajz od graha, poriluka, ričeta, mahuna, prisiljenog zelja, kisele repe, gljiva…Prema ocjeni ocjenjivačkog žirija najbolji čušpajz skuhala je ekipa “Ekomuzealci”, drugo mjesto pripalo je ekipi “Kapljice”, a treće ekipi “Vatrogasci”. Tomislav Špiček u izjavi za Radio Stubicu nije skrivao zadovoljstvo kako su natjecateljske ekipe pripremale čušpajze.

“Pa ja sam presretan, jer jako puno hodam po manifestacijama na kojima se delaju kotlići od divljači, junetine, kotlovine se delaju, a mi Bistrani smo znači specifični po tome kaj imamo čušpajze i to prave starinske čušpajze. Ja sam oduševljen. Bodovi su bili u rasponu od 1 do 20, ja sam najlošiju ocjenu dal 12. Zbilja je bilo jako dobro i fino, ljudi su se dobro pripremili. Fućkaš meso i sve ako nema čušpajza. A čušpajz treba znati skuhati, lako bumo mi kotlovinu naučili, roštilj speći, ali za čušpajz moraš imati ruku i malo znanja više za skuhati”, rekao je Tomislav Špiček.

Uz zabavno glazbeni program i čušpajzijadu na Danima Bistre organizirane su i animaciju za najmlađe, face painting te likovne radionice na kamenu uz atraktivne igre. Sutrašnji program je rezerviran za najmlađe za koje je pripremljena čitaonica u prirodi u organizaciji Knjižnice Bistra i likovna radionica na temu zdrave hrane uz vodstvo akademske umjetnice Ivane Mikić, a zatvorit će ga kazališna predstava ”Ti i ja Mali medo” u izvedbi gradskog kazališta Žar ptica. Sav program održava se na prostoru starog kamenoloma u Gornjoj Bistri.

Načelnik Bistre Danijel Drviš za Radio Stubicu iskazao je zadovoljstvo odazivom na manifestaciju, kako samih natjecatelja tako i posjetitelja koji su pristigli ne samo iz Bistre nego i okolnih općina i gradova Zaprešić i Zagreb, kao i cjelokupnim programom na ovogodišnjim danima Bistre.

Domagoj Eršek koji je u ime općine bio zadužen za organizaciju zahvalio je posebno Zagrebačkoj županiji i Turističkoj zajednici Zagrebačke županije na pomoći u organiziranju ovogodišnjih Dana Bistre i čušpajzijade.