Zovu ga „crni zlatom” i sve je popularniji među potrošačima. Riječ je o bučinom ulju čiji se broj potrošača u ovih desetak godina znatno povećao, a proporcionalno tome i broj konzumenata. I Zagorci su se s ovom vrstom poljoprivredne proizvodnje znatno probili na tržište. Jedan od njih je i Mladen Cesarec iz Stubičke Slatine koji se uzgojem buča i proizvodnjom bučinog ulja bavi nekih devet godina. Počeo je s jednom parcelom od 2 tisuće kvadrata, a danas se njegove površine prostiru na 50 hektara. Njegova su ulja nagrađivanja zlatnim medaljama, kupci ih traže, a od nedavno ispunio je svoju životnu želju. U Zagrebu je 22. veljače otvorio trgovinu zdrave hrane. Nazvao ju je „ Štacun Zagorci”. Osim njegovih proizvoda u trgovini se nalaze i proizvodi još tri OPG-a. To su Pčelarstvo Josip i Marina Krog iz Štuparja, OPG Vjeran Lež iz Huma Zabočkog, koji proizvodi sok od jabuke, džemove i haskap te OPG Bedek koji nudi više vrsta brašna i zobene pahuljice.

Štacun se nalazi na križanju Zvonimire i Šubićeve i uređen je u rustikalnom stilu. „Cilj je zajednički nastup na tržištu i ponuditi Zagrebu sve ono najbolje što Zagorje ima”, rekao je mladi poljoprivrednik, gostujući u Gruntu Radio Stubice. Projekt je sufinancirala Europska unija. Mladen vjeruje da ovaj projekt ima potencijala, a prema prvim reakcijama, kaže da su i kupci oduševljeni. Osim bučinog ulja, OPG Cesarec proizvodi i suncokretovo ulje, žitarice i povrće i sve to plasirat će u štacun u Zagrebu. „ Oko 15. travnja počinje priprema zemlje za sjetvu, a onda se ne staje do 5. srpnja”, veseli se još jednoj poljoprivrednoj godini naš sugovornik.