U novoobnovljenoj župnoj crkvi sv. Jurja u Gornjoj Stubici danas je održano misno slavlje i blagoslov, kojem je nazočila i ministrica kulture i medija Nina Obuljen Koržinek. Ministrica je zajedno s gornjostubičkim župnikom Nikolom Jurkovićem te načelnikom Jasminom Krizmanićem obišla završene radove na crkvi. Istaknula je kako joj je drago što su na području Gornje Stubice pri samom kraju obnove tri velika projekta i što je zajedno sa župljanima mogla nazočiti ovoj velikoj svečanosti. Naglasila je i da se u ovom trenutku putem Ministarstva kulture i medija provodi više od 280 projekata obnove nakon zagrebačkog i petrinjskog potresa i to u 9 županija, ukupne vrijednosti oko 5 milijardi kuna.

„Crkva je obnovljena po najvišim konzervatorskim standardima, uz velik napor projektanata, izvođača i majstora koji su radili konzervatorske radove. Crkva je zasjala u novom svjetlu. To vidimo i po punoj crkvi, vjernici su se odazvali slavlju, a prema pričanju župnika i financijski doprinijeli cjelovitoj obnovi crkve. To je onaj put kojim ćemo nastaviti obnavljati sakralna i kulturna dobra”, izjavila je ministrica.

Vlč. Nikola Jurković

Vlč. Nikola Jurković na poseban način zahvalio je ministrici što se odazvala misnom slavlju te na financijskim sredstvima koje je osigurala Vlada preko Fonda solidarnosti i Ministarstva kulture za obnovu župne crkve koja je iznosila preko 5 milijuna kuna, zatim Općini Gornja Stubica i Krapinsko-zagorskoj županiji. Napomenuo je kako se još dva projekta financiraju iz Fonda solidarnosti. To su kapela sv. Fabijana i Sebastijana u Slanom Potoku i župni dvor. Misno slavlje predslavio je mons. Ivan Šaško, pomoćni biskup zagrebački, pa je župnik Jurković zahvalio i Zagrebačkoj nadbiskupiji, koja je također pomogla u obnovi župne crkve.

Jasmin Krizmanić

Načelnik Gornje Stubice Jasmin Krizmanić također je zahvalio Vladi RH, ministrici kulture te ministarstvu koji osigurali značajna sredstva za obnovu crkve i župnog dvora u Gornjoj Stubici. Istaknuo je i da isto tako očekuje da u Gornjoj Stubici konačno krene i obnova obiteljskih kuća, kao što je to rečeno, a to je početkom sljedeće godine.