Mario Tučkar, mladi ugostitelj iz stubičke Donje Podgore, kao ljubitelj ljutih začina iz hobija se okušao u proizvodnji feferon papričica. Danas ima ozbiljnu proizvodnju, a od zagorskih feferona i papričica koje rastu podno Medvednice spremaju se jela u kineskim, japanskim i indijskim restoranima.

Mario Tučkar

„Krenuo sam sa 400 sadnica, zatim 6 tisuća, a sada ih imam preko 20 tisuća. Sjeme je vlastito, dugo godina uzgajano i čuvano. Proizvodnja je vani na otvorenom, na oko 6 tisuća kvadrata. Nevrijeme i tuča su nam ove godine naštetili, pa nam je stradalo oko dvije tone. No, nema predaje, idemo dalje”, ispričao je u Gruntu Radio Stubice, ovaj mladi poljoprivrednik, koji ima i velike ambicije. Zasada prodaje svježe povrće, nešto i ukiseli. Mario se iduće godine planira okušati u pripremi umaka te ponuditi na tržištu i papričice punjene sirom. „ A, onda tko zna, danas – sutra, možda i plasiramo ljutu začinsku papriku koja je rasla podno Medvednice”, ispričao je Mario.

Sezona je berbe koja će potrajati do prvog mraza, odnosno do kraja listopada. Prinosi su dobri, nema nekih većih bolesti, osim što je tuča ove godine pobrala dio uroda. No, iduće godine, najavio je, planira barem dvije trećine proizvodnje natkriti, kao bi osigurao jedan dio uroda. Nada se da će se moći javiti na neki od natječaja, koji bi mu to omogućio. Što se tiče posla, glavni dio odrađuje se ručno, od plijevljenja do branja. Bilo je i puno ulaganja, osim volje i truda, i financijskih izdataka, od folije, navodnjavanja, flanaca jer je riječ o velikoj kvadraturi. No, ispatilo se i planiram se širiti. Zemlje imam dosta, nešto i u najmu. Volim to raditi i mislim da je to super priča”, rekao je.

Za svoj OPG odabrao je i originalno ime „Hudi kokot”. „Ipak smo u Stubici, a crveni pijetao/kokot je simbol seljačke pobune. Hvala dečkima iz Udruge vitezova Zlatnog kaleža, Štefu i Iveku, koji su mi dali ideju i predložili to ime”, otkrio je.