Hoće li ove naredbe oko rekategorizacije objekata i strožih kontrola zbog sprečavanja širenja afričke svinjske kuge, dodatno demotivirati čovjeka na selu da isprazni svoje “kočake” i prestane uzgajati svinje za vlastite potrebe? Veliki broj njih je to najavio.

Branko Kvež iz mjesta Sekirišće u općini Sveti Križ Začretje vlasnik je prvog OPG-a u Zagorju, koji je otvorio objekt za preradu tradicijskih zagorskih suhomesnatih proizvoda. OPG Kvež proizvodi kobasice, špek, bunceke, čvarke, šunke, krvavice. I on je ovih dana zaposlen oko rekategorizacije. Njegov objekt ima kategoriju 2, a za kategoriju 3 koja označava višu razinu biosigurnosnih mjera potrebni su tek neki manji zahvati koje će, kaže, ispoštovati. Sezona kolinja u Zagorju tradicionalno je oko 29. 11. na bivši Dan Republike. Kvež od kada ima registriran objekt, ne smije imati kolinje na svom OPG-u, već se ono vrši u ovlaštenoj klaonici, a on za sve proizvode mora imati deklaraciju.

Na naše pitanje, hoće li mali svinjogojci odustati od proizvodnje, Kvež odgovara potvrdno. „Svinju na domaćinstvu je teško proizvesti. Ako je hranite svojom hranom koju proizvodite, vi je ne možete dati po cijeni mesa iz uvoza kakvo se nudi u trgovačkim centrima. A mali proizvođači koji nemaju svoje strojeve i priključke da si mogu izorati njivu i zasijati žitarice, njima se sigurno neće isplatiti”, istaknuo je Kvež, u poljoprivrednoj emisiji Radio Stubice.