Krešo iz Mača uložio u farmu crnih slavonskih svinja: „Fajferice nisu toliko zahtjevne, meso je slatkasto, a mast zdravija”

3358

Nakon rekategorizacije gospodarstava smanjio se broj domaćinstava koja uzgajaju svinje. Krešo Šalković iz naselja Peršaves u općini Mače nije među njima. On je tu brojku i povećao, a gradi i novu farmu za uzgoj crnih slavonskih svinja. „Farma je drvene konstrukcije s limenim pokrovom i solarnim panelima na krovu za proizvodnju električne energije iz sunčevih zraka. U nju će uskoro useliti prvih 10 odojaka crne slavonske svinje, a na jesen još dvije krmače s rodovnicima i nerast”, ispričao je u Gruntu Radio Stubice, 32-godišnji Krešo Šalković, koji je farmu sagradio zahvaljujući sredstvima iz Europske unije, u iznosu od 15 tisuća eura.

Farma je drvene konstrukcije s panelima na krovu, a izgrađena je uz pomoć europskih sredstava

OPG za uzgoj svinja ima desetak godina, a trenutno je u uzgoju 30-ak komada svinja: 10 odojaka crne slavonske svinje i 15 odojaka pasmine njemački landras, tri krmače i tri tovljenika. Obrađuje oko 4,5 hektara vlastite zemlje na kojoj proizvodi hranu za svinje; kukuruz, ječam, djetelinu… Tržište za prodaju ima. Prodaje odojke, ali i suhomesnate proizvode. Zimi radi preradu; kobasice i salamu. Kada su u pitanju cijene, rekao je, kako se cijene odojaka kreću od 5,50 do 6 eura, a tovljenika od 3 do 3,20 eura po kilogramu žive vage. Krešo nam je ispričao kako je prvotni plan bio posaditi novi vinograd, ali to nije mogao zbog zlatne žutice, pa je druga ideja bila farma crnih slavonskih svinja, koju je i realizirao. Rekao je kako crne slavonske svinje nisu zahtjevne kao „obične bijele” i da su otpornije na bolesti, na vrućinu i zimu. Mast je zdravija, a meso slatkasto.

Krešo Šalković ima u uzgoju 30-ak komada svinja

Planova ima. „Kupio bi još ovu njivu pokraj, onda nabavio i jelene lopatare, jer je šuma pored moja”, pokazuje nam u obilasku i te dodaje kako se nada da će uspjeti u svojim željama. „Odlazak van me ne zanima. Ni drugdje nije bajno, a delati treba svugdje. Imam i obitelj, suprugu i dvije kćeri, mamu i volim biti na selu”, iskreno govori ovaj mladi poljoprivrednik, koji uz posao na gruntu, putuje i svakodnevno na posao u Zagreb. Kako smo započeli i Europsko prvenstvo u nogometu, doduše ne baš u najboljem izdanju, sjetili smo se i Domagoje Vide, koji je zajedno s prijateljima krenuo u uspješnu poljoprivrednu avanturu i sagradio farmu za uzgoj ove autohtone pasmine koju zovu „fajferica”. Želimo i da ova naša skromna priča iz Grunta bude uspješna u godinama koje slijede.