U Krapini je u ponedjeljak održana konferencija za medije na kojoj su predstavljene realizirane aktivnosti Krapinsko-zagorske županije iz resora poljoprivrede u prošloj godini, s osvrtom na planove u 2023. Pročelnica Sanja Mihovilić istaknula je kako je u prošloj godini za zagorsku poljoprivredu osigurano 8,8 milijuna kuna, od toga najviše, 2,5 milijuna kuna iz vlastitih sredstava za mjere razvoja poljoprivredne proizvodnje, dok je 5 milijuna kuna isplaćeno iz Ministarstva poljoprivrede za ublažavanje šteta od tuče. U mjerama ruralnog razvoja poljoprivrede bilo je 10 natječaja, a iznos od 2,5 milijuna kuna podijeljen je na 257 korisnika. Najviše sredstava dodijeljeno je za modernizaciju i povećanje konkurentnosti poljoprivredne proizvodnje, više od 600 tisuća kuna za 23 korisnika. Između ostalog, poticao se uzgoj zagorskog purana, kupnja poljoprivrednog zemljišta, ali i ekološka proizvodnja.

Pročelnica Sanja Mihovilić osvrnula se na poljoprivredne aktivnosti u 2022.

U ovoj je godini Županija za poljoprivredu osigurala oko 507.160  eura, odnosno 3,8 milijuna kuna, Nastavljamo s mjerama razvoja poljoprivredne proizvodnje, ove godine osigurano je 349.500 eura za 11 natječaja. Nastavljamo i sa manifestacijama i sajmovima. Ove godine ih planiramo povećati, odnosno vraćamo sajam stoke KZŽ i županijsko natjecanje orača”, rekla je Mihovilić.

Zagorski župan Željko Kolar osvrnuo se na prošlu godinu i dvije elementarne nepogode, tuču i sušu, kakvu u jednoj godini ne pamte ni najstariji Zagorci te poželio poljoprivrednicima jednu “normalnu” godinu. Župan je za ovu godinu predstavio i jednu novu mjeru, a to je potpora za kupnju loznih cijepova autohtonih sorata vinove loze i podizanje novih nasada. “Za tu namjenu smo osigurali 30 000 eura što u prijevodu možemo reći za 30 000 sorata da je to zapravo 1 euro potpora, jer je procjena da će 2 eura biti jedna sadnica. Znači 50 posto potpore. Mi ćemo taj iznos povećati na 60 tisuća eura u 2024. godini i na 80 tisuća eura u 2025. godini. Isto tako smo za promociju autohtonih sorata vinove loze angažirali stručnjake koji će pomoći u promociji, što uključuje posebnu  etiketu,  brendiranje i prezentaciju. Dodao je i kako KZŽ jedna od rijetkih u Hrvatskoj gdje raste broj ekoloških proizvođača. Za ovu vrstu proizvodnje  osigurano je 45 tisuća eura.