Na Hrvatskom zavodu za zapošljavanje u Krapini među najtraženijim zanimanjima već su godinama konobari i kuhari. U ovom trenutku potražnja je za 29 konobara i 15 kuhara. Predstojnik Hrvatskog zavoda za zapošljavanje Područnog ureda u Krapini Goran Vukmanić za Radio Stubicu kaže kako je potražnja za konobarima konstantna i to za preko 200 radnika godišnje. Za kuharima nešto manja, oko 140 radnika na godinu.

Goran Vukmanić

Da je potražnja za ovom strukom puno veća nego što govore podaci s burze, potvrdio nam je predsjednik Ceha zagorskih ugostitelja pri Županijskoj obrtničkoj komori, inače i sam ugostitelj, Ivan Đurkin Benkotić. „Iskreno brojke su puno veće, kolege ugostitelji više ni ne traže radnike na Zavodu za zapošljavanje već komuniciramo međusobno, oglašavamo se preko društvenih mreže i slično. Pribjegavamo i uvoznoj radnoj snazi, oni koji imaju mogućnost smještaja”, rekao je za Radio Stubicu Đurkin Benkotić.

Ivan Đurkin Benkotić

Istaknuo je kako ono što oni rade je popularizacija struke, da privuku što više mladih u ugostiteljstvo, na povećanju plaća, ali i da usko surađuju na projektu Regionalni centar kompetentnosti u turizmu i ugostiteljstvu Zabok“, koji također ima za cilj popularizaciju zanimanja u ugostiteljstvu i turizmu te privlačenje novih kadrova koji su traženi na tržištu – kuhar, ali i konobar. Transformacijom u Centar kompetentnosti Srednja škola Zabok će moći osigurati uvjete za adekvatno obrazovanje, stjecanje znanja i vještina kakvo se od turističkog kadra očekuje u privatnom sektoru. Ponudit će i nove obrazovne programe kao što su pomoćni ugostitelj, tehničar za ugostiteljstvo, voditelj poslovanja hrane i pića te voditelj poslova u turističkoj destinaciji. U sektoru turizma i ugostiteljstva škola broji 263 učenika.