Na Hrvatskom zavodu za zapošljavanje u Krapini među najtraženijim zanimanjima već su godinama konobari i kuhari. U ovom trenutku potražnja je za 29 konobara i 15 kuhara. Predstojnik Hrvatskog zavoda za zapošljavanje Područnog ureda u Krapini Goran Vukmanić za Radio Stubicu kaže kako je potražnja za konobarima konstantna i to za preko 200 radnika godišnje. Za kuharima nešto manja, oko 140 radnika na godinu.
Da je potražnja za ovom strukom puno veća nego što govore podaci s burze, potvrdio nam je predsjednik Ceha zagorskih ugostitelja pri Županijskoj obrtničkoj komori, inače i sam ugostitelj, Ivan Đurkin Benkotić. „Iskreno brojke su puno veće, kolege ugostitelji više ni ne traže radnike na Zavodu za zapošljavanje već komuniciramo međusobno, oglašavamo se preko društvenih mreže i slično. Pribjegavamo i uvoznoj radnoj snazi, oni koji imaju mogućnost smještaja”, rekao je za Radio Stubicu Đurkin Benkotić.
Istaknuo je kako ono što oni rade je popularizacija struke, da privuku što više mladih u ugostiteljstvo, na povećanju plaća, ali i da usko surađuju na projektu Regionalni centar kompetentnosti u turizmu i ugostiteljstvu Zabok“, koji također ima za cilj popularizaciju zanimanja u ugostiteljstvu i turizmu te privlačenje novih kadrova koji su traženi na tržištu – kuhar, ali i konobar. Transformacijom u Centar kompetentnosti Srednja škola Zabok će moći osigurati uvjete za adekvatno obrazovanje, stjecanje znanja i vještina kakvo se od turističkog kadra očekuje u privatnom sektoru. Ponudit će i nove obrazovne programe kao što su pomoćni ugostitelj, tehničar za ugostiteljstvo, voditelj poslovanja hrane i pića te voditelj poslova u turističkoj destinaciji. U sektoru turizma i ugostiteljstva škola broji 263 učenika.