Katarina kao da se rodila u sedlu: „Konji su naš život i tradicija, a kako sam jedinica u obitelji, tata i ja smo neustrašivi tim”

1121

Katarina Mihalinec iz Židovinjaka jedna je od rijetkih djevojaka koja se bavi konjogojstvom. Ujedno je i najmlađa članica Udruge uzgajivača konja Krapina. Katarina je pravnica, radi u struci i studira, a konjogojstvo je u njezinoj obitelji duga tradicija.Konjogojstvo u obitelji potječe još od pradjeda koji je konjima obrađivao zemlju i prevozio glinu, pa se tako generacijski prenosi sa koljena na koljeno. Sami uzgoj je pokrenuo djed Blaž koji je među prvima u Zagorju imao rasplodne pastuhe i kobile”, ispričala je Katarina u Gruntu Radio Stubice. Rekla je kako na gospodarstvu trenutno imaju 5 grla, 3 kobile, ždrebicu i mladog ždrebca, pasmine hrvatski hladnokrvnjak.

„Najveća ljubimica je Alka, koja je sa mnom već dugi niz godina, i uspomena je na djeda, a također i Puma s kojom se družim već tri godine. Ljubav prema konjima mi je prirođena, jer samo od malena s njima i teško mi je izdržati par dana, a da ih ne vidim”, otkrila nam je Katarina. Na gospodarstvu djeluju kao obitelj i nadopunjuju se ovisno kako tko stigne. „Nemamo posebno određene zadatke, radimo svi zajedno i jedino na taj način uspijemo postići sve ove rezultate”, dodala je. Ljubav i trud oko ljubimica donosi i rezultate i nagrade. Njezina Puma osvojila je prvo mjesto na državnoj izložbi u kolekciji mladih kobila. Isto tako, Puma je i prošle godine bila državna prvakinja u Kloštar Ivaniću u kolekciji omica. Na Pumu je posebno ponosna, a Alku nosi i na lančiću oko vrata.

Katarina u studiju Radija Stubica

Ova neustrašiva djevojka natjecala se u vuči trupaca – na štraparijadi, zajedno s tatom Mladenom. „Natjecanje u vuči trupaca mogu više pripisati tati koji se nekoliko godina aktivno bavio ovim sportom. Ja sam se pojavila tek zadnjih godina na natjecanju u Velikoj Gorici. Do onda nisam imala priliku sudjelovati kao natjecateljica i posebno mi je laskalo što sam jedina djevojka u ovome sportu”, ispričala je Katarina. S tatom je trenirala i pastuhe. ”Obzirom da sam jedinica nema me tko zamijeniti, tako da smo ja i tata neustrašivi tim. Opasno je, bilo je puno straha sa moje strane, svašta smo i doživjeli, ali odustajanje nikad nije bilo opcija. Mogu reći da općenito u životu jako teško odustajem kad nešto volim”, ističe Katarina. Cijela obitelj Mihalinec sudjeluje i na Vozočašću konja u Mariju Bistricu.

Katarina Mihalinec predvodnica je jahača na Vozočašću u Mariju Bistricu

„Vozočašće na Mariju Bistricu nam je obiteljska tradicija i za taj dan se sprema cijela obitelj. Djed je bio jedan od osnivača ove manifestacije i obavezno sudjelujemo svake godine”, ispričala je Katarina koja zadnjih godina predvodi kolonu jahača. Nedavno je sudjelovala i na prijemu  uzgajivača stoke i konja s područja Krapinsko-zagorske županije, koji su u 2023. godini ostvarili odlične rezultate na županijskim, državnim i međudržavnim natjecanjima, koji je pripremila Krapinsko-zagorska županija, gdje je poručila da bi željela da se više mladih bavi poljoprivredom. „Prijem kod župana nam je još više proširio vidike i mislim da mi kao uzgajivači imamo veliku podršku od strane Županije. Nadam se da će mladi vidjeti da imamo potencijala, podršku i da će nam se priključiti u što većem broju”, njezina je želja. Djevojaka, žena u konjogojstvu nema puno. „Na području naše županije jako malo. Hobista ima, ali aktivnih djevojaka baš i ne poznajem puno, manje od desetak. Nadam se da će se i to promijeniti”, zaključuje Katarina, koja vjeruje da će kada ona osnuje svoju obitelji i njezina djeca nastaviti ovu tradiciju, jer je „Mihaljncima”, konjogojstvo u krvi.