Nina Čajko Peštaj, dr. vet. med.

Počinje sezona kolinja. Najviše ih je, tradicionalno, oko 29. 11., nekadašnjeg Dana republike ili prvog vikenda u prosincu. Kako će ono izgledati ove godine kada su na snazi mjere kontrole za suzbijanje Afričke svinjske kuge, pitali smo doktoricu veterinare Ninu Čajko Peštaj, iz Veterinarske stanice Zag – Vet, ambulante u Oroslavju, koja je gostovala u Gruntu, poljoprivrednoj emisiji Radio Stubice

Na terenu još uvijek traje rekategorizacija gospodarstva, i to do 30. studenoga. Sva gospodarstva koja su zahtjev za rekategorizaciju predala do 31. listopada, imaju još malo vremena da ispune uvjete. A kakvo je stanje na terenu? Na području Krapinsko-zagorske županije rekategorizaciju je zatražilo tek 50 posto gospodarstava.

Svi oni koji su se rekategorizirali, a njihova gospodarstva dobila kategoriju 3 slobodno kolju doma za vlastite potrebe, bez ikakvog pregleda prije klanja. Jedina obveza im je da najkasnije u roku tri dana od klanja dođu u ovlaštenu organizaciju i te svinje odjave i donesu mesa na pregled na trihinelu. Treba za sobom ponijeti popratnu dokumentaciju; registar svinja na gospodarstvu, putni list i ušnu markicu”, objasnila je dr. vet. med Čajko Peštaj.

„Kategorija 0, 1 i 2 također mogu klati na vlastitom gospodarstvu, ali je klanje obavezno do 30. studenoga uz obavezan klinički pregled. Tri dana prije kolinja treba obavijestiti ovlaštenog veterinara i dogovoriti klinički pregled svinja. Veterinar dolazi na gospodarstvo, izmjeri temperaturu svim svinjama i provjeri da li eventualno pokazuju simptome ASK. Klinički pregled vrijedi samo 24 sata. I njihova je dužnost donijeti uzorak mesa na trihinelu i odjaviti svinju”, rekla je.

Čini se da će se nakon ove zime drastično smanjiti broj gospodarstva koje hrane svinje. Neka gospodarstva zaista ne mogu udovoljiti uvjetima rekategorizacije, a neki će odustati od revolta prema svemu tome. I prije ASK, broj svinjogojaca u našoj županiji bio je u padu. Svinje uzgajaju pretežno staračka domaćinstva, mladi se teško odlučuju, a nakon ovih mjera još teže, tako da će mnogi „kočaki” ostati prazni. Žalosno.