Područje Huma na Sutli danas poslijepodne zahvatilo je snažno nevrijeme praćeno tučom. S neba su padali ogromni komadi leda, a šteta je ogromna. Automobili su razbijeni, a svi usjevi su uništeni. Takva tuča se na tom području ne pamti. Načelnik Huma na Sutli Zvonko Jutriša u javljanju za Radio Stubicu rekao je kako su upravo u to vrijeme imali sjednicu Općinskog vijeća.

To je počelo lupati. Nismo bili svjesni što se događa. Kao da netko gađa kamenjem u fasadu i prozore. Padali su ledeni komadi. Ja imam poprilično godina, ali to nisam nikada doživio. To je moglo čovjeka na cesti doslovce ubiti, koje si to gromade ledene bile. Automobili pred općinskom zgradom su svi stradali, stakla polomljena, karoserija toliko natučena da ne znam da li će se to moći popravljati, što će reći osiguranje… Dobio sam i pozive iz drugih dijelova općine, ljudi javljaju da su svi usjevi stradali. Evo, ja sam došao doma, gledam orah, trešnju, povrće koje je supruga posadila, sve je sasječeno”. Jezivo je bilo, ispričao nam je Jutriša.

Inače, obrana od tuče još nije počela. Službeno počinje 1. lipnja i to obrana samo prizemnim generatorima, kaže predsjednik Udruge raketara Hrvatske Josip Salatko. Za ovu tuču je rekao da je stigla iz smjera Slovenije i bila je suha, da je došla s kišom, u DHMZ-u bi je tretirali kao sugradicu. “Da radimo kao prije 10 godina, kada smo se branili raketama, vjerujem da ne bi bile ovolike štete”, rekao je Salatko.