Redovni godišnji izvještajni Sabor održala je danas Udruga veterana i branitelja Domovinskog rata Krapinsko-zagorske županije. Kako je istaknuo predsjednik udruge Josip Horvatin prošla je godina bila obilježena uobičajenim raznim i brojnim aktivnostima. One se sastoje o brizi za branitelje i njihove obitelji, ali i u radu za korist čitave društvene zajednice. Podsjetio je Horvatin da su kao udruga bili jedni od inicijatora povratka 10 posto iznosa braniteljskih mirovina za koliko su bile umanjene za vrijeme krize prije 13 godina. Također ga raduje najava gradnje Veteranskog centra u Zagorju, što su također pismeno još prošle godine u siječnju zatražili od premijera Andreja Plenkovića i ministra branitelja i potpredsjednika hrvatske Vlade Tome Medveda. U suradnji s lokalnom zajednicom rade na ispomoći u osiguranju raznih događanja, od obilježavanja Seljačke bune, Stubice festa, Mufa u Stubičkim Toplicama, Dana grada Zaboka, Adventa u Oroslavju i Zaboku, koncerta Radio Stubice i brojnih drugih.

Josip Horvatin

Također već šest godina daju osiguranje za prvenstvene utakmice Košarkaškog kluba Zabok. Prošle godine uključeni su bili i u osiguranje WRC Croatia Rally Kumrovec. Po školama provode projekt “Promicanje isitine o Domovinskom ratu”. Također aktivno rade na informatičkom opismenjavanju hrvatskih branitelja, te su u proteklih 12 godina provedena 33 informatička tečaja. Svi branitelji opskrbljeni su i s računalima, kao i brojni drugi potrebiti. Tako je do sada udruga podijelila 1.273 računala, a već za ovu godinu ih je osigrano dodatnih 120. U spomen na preminule branitelje održavaju se tijekom godine i četiri memorijalna turnira, a o ove godine će ih biti održano pet. Tu su i posjete gradu Vukovaru, Voćinu i drugim mjestima stradalim u Domovinskom ratu. Josip Horvatin istaknuo je i organizaciju Zagorske pekmezijade, koja će ove godine, 31. kolovoza, bit će održana po treći puta. Zahvalio je svima koji pomažu u radu udruge, samim članovima, njihovih obiteljima, ali i lokalnoj zajednici, gradovima i općinama te Krapinsko-zagorskoj županiji.

Ivan Hanžek

Rad udruge pohvalio je i zabočki gradonačelnik Ivan Hanžek koji je rekao da kako u ratu, tako i sada u miru, branitelji pokazuju da se na njih može računati te su često primjer drugima kako se treba odnositi prema svojoj zajednici.

Željko Kolar

Župan Željko Kolar rekao je kako sve braniteljske udruge vrijedno rade, ali i dodao kako je ovo najaktivnija braniteljska udruga na području županije, a sa širinom spektra aktivnosti s kojima se bave vjerojatno nema takve ni u cijeloj zemlji. Obećao je daljnju podršku u radu udruge te se zahvalio na dosadašnjoj suradnji i preporučio za buduću.