Iz polja izbacio pšenicu i kukuruz i sada sadi grah: „Poljoprivreda je posao koji volim”

5291

U ovotjednom „Gruntu Radio Stubice” ugostili smo Andriju Škrleca (28) iz Zlatara, drugoplasiranog najboljeg mladog hrvatskog poljoprivrednika Pobjeda ga je, kaže, iznenadila. Nije mislio da će tako visoko kotirati i osvojiti drugo mjesto. Andrija se bavi ratarstvom, ekološkim uzgojem povrća. Primarna proizvodnja mu je grah kojeg će ove godine zasaditi na 13 hektara. Lani ga je zasijao na 10 hektara i ubrao 10 tona. Većinom sadi trešnjevac, a ima i kanadski crveni grah te zelenček. Osim graha, proizvodi još bob, slanutak, crveni i ljubičasti luk, češnjak te u pokusnoj proizvodnji mrkvu i ciklu. Svoje proizvode u najvećoj mjeri plasira u južne krajeve, u Rijeku i Poreč, ali i na području naše županije.

Andrija je upisao Srednju školu u Bedekovčini, smjer opći poljoprivredni tehničar, upisao fakultet, tri godine stočarstva na agronomiji i dvije na proizvodnji i preradi mesa. I njegovi roditelji su se oduvijek bavili poljoprivredom, hranili krave. Andrija je oduvijek bio poduzetan. Još u 7. razredu je počeo sa uzgojem kunića, a danas je izabran za drugog najboljeg poljoprivrednika u Hrvatskoj. Škrleci su proizvodili kukuruz i pšenicu, ali su od toga odustali i okrenuli se samo proizvodnji povrća, jer je isplativije, iako je ekološki uzgoj zahtjevan. Poljoprivrednu mehanizaciju je sredio, sada se bazira na skladišni prostor te selekcijske mašine za pročišćavanje i sabiranje graha.

I dalje se vidim u poljoprivredi, jer je to posao koji volim u kojem vidim budućnost. Plan i želja je zadržati ekološku proizvodnju, početi suradnju s trgovinama te uvesti još koju kulturu u godinama koje slijede”, otkrio je Andrija. Na OPG-u mu pomažu roditelji, brat student, koji uskoči kad stigne i djevojka Ines, koja nije voljela jesti grah dok nije upoznala Andriju. Sada ga rado priprema i jede. Evo, što ljubav radi!