Rijetki su slavljenici koji dožive stoljeće života. Zato takve prigode treba posebno istaknuti. Među najstarije Zagorke tako se upisala i Ivka Habulin iz Poznanovca koja je proslavila svoj 100. rođendan. Baka Ivka rođena je 20. srpnja 1922. godine. Iako je u mladosti preboljela upalnu bolest crijeva zbog čega je čitav život na laganoj prehrani, zatim moždani udar, a u 90. godini operirala mrenu na oku, još uvijek je vitalna, pokretna, vedra, pričljiva, a i pamćenje je dobro služi.

Baka Ivka sa dr. Sanjom Kovačić

Pozvani smo bili na njezin 100. rođendan, gdje se okupila mnogobrojna obitelj, ali i njena omiljena doktorica Sanja Kovačić. Evo što nam je baka Ivka otkrila kako je proteklo njeno stoljeće života: „Udala sam se mlada, nisam još imala ni 20 godina. Mom dečku se fejst žurilo ženiti, bil je od mene stariji 6 godina. Prvo je hodal s mojoj polusestričnom, no bili su se posvadili i onda si je zabral mene. Ja sam imala puno dečkov, ali sam bila izbirljiva. Birala sam dečka koji ima zanat da bumo bolje živjeli. Moj Antun je bil soboslikar – ličilac”, ispričala je slavljenica za Radio Stubicu. Rodila je jednu kćer Božicu, koja je preminula, a koja joj je podarila unuke, Višnju i Željka, koji brinu o njoj. Inače, baka Ivka živi u kućanstvu s unukom Željkom i njegovom obitelji. Ima i prapraunuka. Čast joj je biti čukunbaka, a otkrila nam je da je na putu i novi prapraunuk.

Sto joj je godina brzo proletjelo. Iako je bilo kroz život svakakvih nedaća, generalna je ocjena, da je bilo dobro. Kao i svaka prava Zagorka bila je vrijedna žena i puno radila na poljoprivredi. Položila je i tečaj vođenja domaćinstva, kuhanja i heklanja. U vrtu i na njivi radila je do prije dvije godina. Sada ipak više ne može. Sada joj je jedina aktivnost skuhati si bijelu kavicu. Malo prošeće, pa sjedne, pa si legne.. Preživjela je baka koronu, cijepila se… Pije lijekove za tlak, cirkulaciju, srce, želudac… U tome je detaljna.

Posebnog recepta za dugovječnost nema. Moj tata je isto doživel „visoke godine”. Možda je sudbina. No, mislim da treba biti umjeren u svemu i slušati savjete liječnika i uzimate terapije. Savjet koji sam dobila i rado ga dijelim je „ne odati se krevetu. Krevet je najveći neprijatelj u kući. On vas vuče. Ja kad bi ležala cijeli, onda mi je još gore”, iskrena je baka Ivka. Alkohol ne pije, može malo vinčeka, ali tek koju kapljicu sa šećerom.

Baka Ivka sa unukom Višnjom, njezin suprug Ivan, praunuk Filip i supruga Marija

„Nekad se pitam zašto ja živim tolike godine, onda me opet poprejde”, zaključila je baka Ivka, kojoj još jednom upućujemo čestitke za rođendan. Bilo je lijepo i ugodno popričati s nekim s toliko životne mudrosti, otvorena srca i vedrog duha.

Inače, najstarijoj mještanki čestitke za rođendan uputio je i načelnik Bedekovčine Darko Ban, koji je zajedno sa članicama Udruge Jana Poznanovec, posjetio slavljenicu u njenom domu. Uz čestitke i dobre želje, slavljenicu su prigodno darivali i zaželjeli da se ponovno okupe za njezin 110. rođendan.

Udruga žena Jana Poznanovec
Čestitke baki Ivki uputio je i načelnik Darko Ban