Ivan Tuđa (SDP) novi je predsjednik Gradskog vijeća Oroslavja. Ovaj bivši gradonačelnik izabran je sa 8 glasova od ukupno 13, i to SDP-a, HDZ-a i HNS-a. U prvom obraćanju vijećnicima izrazio je želju da vijeće radi najbolje što može, zahvalio je dosadašnjem predsjedniku na radu i pozvao gradonačelnika Viktora Šimunića na suradnju, te na smirivanje tenzija.

Prethodno je temeljem zahtjeva gore spomenutih 8 vijećnika stavljena na dnevni red smjena predsjednika vijeća Kristijana Sojča (NL V. Šimunića) i dvoje potpredsjednika, te su sa 8 glasova za i 5 protiv oni smijenjeni. Za nove potpredsjednike izabrani su Stanko Čičko (HDZ) i Zlatko Posavec (HNS). U izjavi nakon sjednice Tuđa je rekao kako nisu imali izbora, a podsjetio je i kako je i gradonačelnik često govorio kako ne treba gledati stranke nego ljude. “I kada smo odlučivali hoće li proračun biti usvojen ili ne, hoćemo li ići na nove izbore ili ne, mi smo rekli nejdemo na nove izbore, imamo projekte koji nas čekaju. A da bi dalje mogli raditi morali smo izabrati novog predsjednika”, rekao je Tuđa.

Dodao je da je njega na neki način “najmanje šteta” jer nema daljnjih političkih ambicija, a potvrdio je da činjenica da je izabran glasovima HDZ-a nije bilo lako prihvatiti, kao što to vjerojatno nije bilo lako ni hadezeoovcima njega podržati. Podsjetio je da je lani od ožujka postojala ta inicijativa da se promijeni predsjednik Vijeća. “Daleko od toga da on nije radio za grad. Možda je radio više nego svi do sada. Međutim vijećnici koji su ga birali ocijenili su da ih on više ne može voditi. Mi smo rekli da želimo nekog drugog, no oni drugog nisu dali, još su javno pozivali da ga smijenimo, i nama nije drugo preostalo, ili izbori ili da preuzmem mjesto predsjednika”, rekao je Tuđa. Vjeruje u suradnju s gradonačelnikom, podsjećajući kako je i on kao gradonačelnik radio u kohabitaciji s hadezeovom većinom. Smijenjeni predsjednik Kristijan Sojč prozvao je novog predsjednika Ivana Tuđu da vrati gradu novac koj je dobio nezakonitim isplatama za vrijeme dok je bio gradonačelnik, kao i njegovog nasljednika Emila Gredičaka (HDZ). Tuđa je odgovorio da će rado o tome porazgovarati, podsjećajući da je gradu u svom mandatu računajući te isplate u odnosu na koeficijent za plaću na koji je imao pravo a nije ga uzeo, gradu ustvari uštedio 210.000,00 kn. U izjavi za medije Sojč se upitao što će središnjice ovih dviju stranaka reći na koaliciju SDP-a i HDZ-a u Oroslavju.

“Ova osmorka da ima i malo morala, da i malo poštuje svoje sugrađane, ponudili bi ostavke i omogućili našim sugrađanima da na prijevremenim izborima jasno kažu kome žele omogućiti upravljanje našim gradom”, rekao je Sojč. Gradonačelnik Šimunić u izjavi za medije rekao je da se ovime potvrdilo da su cijelo vrijeme vijećnici HDZ-a i SDP-a surađivali. “Mi nismo stali s radovima i nastavit ćemo dalje raditi. Bez obzira kakva bila struktura u vijeću neću stati, a i do sad sam pokazal da uvijek ima načina dok ima volje i u tome me neće spriječiti nitko”, rekao je Šimunić.

Ovom prilikom usvojen je rebalans proračuna kojeg je gradonačelnik Viktor Šimunić predložio zbog izgradnje svlačionica Nogometnog kluba Oroslavje, jer je na javnom natječaju najniža ponuda bila osjetno viša od predviđene troškovnikom. Uoči sjednice pred gradskom knjižnicom okupili su se i igrači te roditelji i djeca polaznici kluba kako bi podržali glasanje za rebalansu o svlačionicama.

Mladen Mrzljak, predsjednik Nogometnog kluba Oroslavje, zahvalio je vijećnicima na jednoglasnoj podršci za izgradnju svlačionica, rekavši da će to puno značiti za klub koji djeluje već 97 godina u uvjetima koji ne zadovoljavaju ni minimalne standrade.

Ujedno je nova većina ubacila i amandman u rebalans za povećanje za sportsku zajednicu u iznosu od 20.000 eura, a što je uzeto Turističkoj zajednici za manifestacija. Pritom je gradonačelnik pristao da se poveća Sportskoj zajednici, ali da se ne uzima od manifestacija već od stvarenog viška, no to je vijećnićka većina odbila. Kasnije je medijima Šimunić rekao da je to inat. “Ako imamo višak prihoda, koji se nije stvorio sam od sebe, počeli smo stvarati prihode, počelo se racionalno odnositi prema gradskom novcu, i sada kada imamo višak, ovakve stvari se u truc događaju”, rekao je Šimunić. Opširnije o događanjima na Gradskom vijeću Oroslavja poslušajte u sutrašnjem informativnom programu Radio Stubice te u emisiji Iz naših sredina u 11:30 u kojoj donosimo glavne izjave aktera večerašnjih događanja….