I Zagorje je uz Vukovar, u svakom gradu i općini upaljena po 32 lampiona – da se ne zaboravi

83

Dan je sjećanja na žrtvu Vukovara i Škabrnje. Vukovar i cijela Hrvatska prisjećaju se najtužnijeg dana u novijoj hrvatskoj povijesti i u Domovinskom ratu, kada je 1991. godine nakon 87 dana nadljudskog napora slomljena obrana Grada Heroja. POD GESLOM “Vukovar – moj izbor i u dobru i u zlu” u Vukovaru se danas obilježava 32. godišnjica vukovarske tragedije i stradanja u Domovinskom ratu tijekom kojega je u tome istočnoslavonskom gradu ubijeno 2717 hrvatskih branitelja i civila, a 374 ih se još vodi nestalima.

I cijelo Zagorje uključilo se u obilježavanje Dana sjećanja, da se ne zaboravi. Sinoć su u svim zagorskim gradovima i općinama zapaljena po 32 lampiona, koji simboliziraju 32. obljetnicu pada Grada Heroja. Riječ je o običaju kojeg je Krapinsko-zagorska županija počela prakticirati među prvima i kojeg provodi svake godine dan uoči 18. studenog.

Među tisućama ljudi koji hodaju u koloni sjećanja u Škabrnji je i župan Krapinsko-zagorske županije Željko Kolar, kao i delegacije više braniteljskih udruga s područja naše županije te Povijesna postrojba Krapinsko-zagorske županije Kostelska pištola – Keglevićeva straža Kostel.

U Krapini je sinoć ujedno održan okrugli stol „ Zagorci u Domovinskom ratu – Majka svih bitaka – Oluja“, organizaciji udruge HVIDR-a Krapina. Na okruglom stolu sudjelovali su pukovnik Davor Kiseljak, pripadnik prve gardijske brigade Tigrovi, bojnik Zvonimir Kantolić, predsjednik Udruge 2. gardijske brigade Gromovi KZŽ, pukovnik Žarko Miholić, ratni zapovjednik 103. brigade u operaciji Oluja i Gabrijel Kosalec, predsjednik udruge HVIDR-a Krapina, koji se obratio prisutnima u ime organizatora. “Ovo je danas četvrti okrugli stol na temu Zagoraca u Domovinskom ratu. Prošle godine tema je bila Vukovar, a ove godine Oluja. Zadovoljni smo i zato što su svi govornici sudionici Oluje i svi su Zagorci, dvorana je puna i to je najbitnije. Drago mi je vidjeti i mlade jer je jako bitno povijest prenositi s generacije na generaciju”, istaknuo je predsjednik udruge Kosalec.

“Naša velika zadaća je da moramo učiniti sve da se takvo što nikad ne ponovi, naravno, ali prije svega, da se nikad ne zaboravi ono što je bilo. Jako je važno mlade generacije, našu djecu i naše mlade, učiti i voditi u Vukovar, pričati upravo ovako, totalno otkriveno, što je i kako bilo”, istaknula je zamjenica župana Jasna Petek te podsjetila kako se Županija trudi biti na usluzi svim braniteljima, svim obiteljima branitelja te će to činiti dalje i čuvati uspomenu i dignitet Domovinskog rata. Okupljenima su se obratili i gradonačelnik Krapine Zoran Gregurović te brigadni general HV Stjepan Adanić.