I Zagorje ima svoj zoološki vrt. Nalazi se u Erveniku u Zlatar Bistrici. O svom malom životinjskom carstvu već punih 27 godina brine bračni par Hunjak. Njihov se grunt prostire na 14 tisuća kvadrata i nastanjen je domaćim i divljim životinjama. „Ideja o obiteljskom zoološkom vrtu rodila se prvenstveno iz ljubavi prema životinjama. Prvo smo kupili paunove, pa fazane, a danas brinemo o 300-tinjak raznih vrsta životinja. Od domaćih guski, patki, kokoši, do ukrasnih ptica, labuda, papiga, kornjača, vijetnamskih svinja, koza, jelena….”, otkrio nam je domaćin Josip, gostujući u Gruntu Radio Stubice.

Najnoviji stanovnici u ZOO Ervenik su četiri australska emuia, velike ptice trkačice. Odmah poslije nojeva, druge su to najveće ptice na svijetu. Iako potječu iz Australije, gdje nastanjuju raznolika područja, od šuma do otvorenih prostora, na različitim nadmorskim visinama, uz obalu ili u unutrašnjosti, oni, čini se, uživaju i u snijegu.Odlično su se uklopile i uživaju na zagorskim bregima. Približite li se ogradi njihove nastambe, oni će doći vrlo blizu i pratiti svaki Vaš korak. U njihovoj blizini čut ćete i neobične zvukove. Mužjaci se glasaju kao da izgovaraju „e-muu“, dok ženke proizvode zvukove slične bubnjanju. No, uzme li se u obzir da je riječ o ptici visine od 1.5 do 1.9 metara i težine od 30 do 55 kilograma, koja Vas promatra ravno u oči, neće Vam baš biti najugodnije.

Unuku Marko najomiljeniji su najnoviji stanovnici zoološkog vrta – emui

„Nisu opasni”, ohrabrio nas je unuk Marko koji pomaže djedu na imanju i sa životinjama. „Volim dedu i volim životinje i pomagat ću mu i sad dok može i kad ne bude mogao”, emocionalno je to sročio Marko, koji nam je priznao da su mu uz male srne, sada najdraži upravo emui jer ih do sada nikada nije vidio i baš su mu fora.

Ideja o stvaranju zoološkog vrta rodila se iz ljubavi prema životinjama, otkrio je Josip Hunjak

Ulaz u ZOO Ervenik Hunjakovi ne naplaćuju već se daje dobrovoljni prilog. Dolaze domaći ljudi, ali i obitelji iz Čakovca, Varaždina, ali s mora kada dođu na kupanje u zagorske toplice. Kroz vikend tako ugoste četiri do pet obitelji s djecom. Oko imanja i životinja puno je posla i troškova. Glavni financijer je sin. Svu hranu za životinje kupuju. Potrebno im je do 9 tona kukuruza, sijeno, smjesa, suncokret, proso, razni lijekovi. Natočiti svaki dan 35 kantica vode, sada ljeti i više puta. Puno puta su mislili odustati, ali kad vide imanje i cijelo to životinjsko carstvo, prevladava ljubav prema životinjama.

U planu je nabava poni konja, već mu gradi i staja. ZOO Ervenik uvršten je u turističku ponudu Turističke zajednice Zlatni istok Zagorja pa se nadamo da će imati i više posjetitelja. Uz obiteljski zoološki vrt uredili su staru hižu u muzej s bogatom etno zbirkom. Vrijedi pogledati. Ako ovo ljeto želite mali izlet i dašak zelena i hlada nalaze se na adresi Ervenik 86. Posjet je moguć uz prethodnu najavu. Potražiti ih možete i na Facebooku.