EOPG Knezić iz Lepe Vesi u Donjoj Stubici bavi se uzgojem raznog povrća te sadnica batata, stevije, jama te ostalih kultura. Pioniri su u ekološkoj proizvodnji, a hrabro koračajući tim putem uspjeli su i postali jedini eko proizvođači u Hrvatskoj, upisani u bazu ekološkog reprodukcijskog materijala. Sve o ekološkoj proizvodnji i počecima za Grunt, poljoprivrednu emisiju Radio Stubice ispričala je Gordana Knezić. „Naši počeci datiraju od 2004. godine kada nismo ni slutili u što će se to pretvoriti. Radili smo za sebe i taj neki višak prodali. Kako smo i tada radili na taj neki ekološki način ne koristeći umjetna gnojiva, pesticide, herbicide bilo je logično da ćemo zatražiti i nadzor i ekološki certifikat. Podnijeli smo zahtjev 2009. i te iste godine dobili prve cerftifikate za površine koje smo tada radili. Svake godine smo površine povećavali i danas se naša eko proizvodnja prostire na 5,5 hektara na veliki broj parcela, što i nije malo, naročito za stubičko područje”, rekla je Knezić.

EOPG Knezić najpoznatiji je po pilot projektu proizvodnje batata, stevija i jama, kultura koje se svrstavaju u visokovrijedne biljke za dijabetičku skupinu ljudi koja je sve više u porastu. Posebice je u tome pohvalila suradnju s prof. dr. Brunom Novakom. “Kada se bavite ekološkom proizvodnjom u svemu mora biti red i stroge kontrole, mora postojati plodored, rotacija kulture, datum sjetve, koliko ste sjemena utrošili, proces proizvodnje, što ste sve u toj proizvodnji koristili… Sve mora biti evidentirano”, napominje eko proizvođačica Knezić.

EOPG Knezić sadi i lubenice, 11 vrsta grahorica, kupusnjače, rajčicu, papriku, češnjak, luk kozjak te razne vrste žitarica, kao i neke zaboravljene, a vrlo vrijedne namirnice, poput heljde. Većina prodaje obavlja se na kućnom pragu, no Gordana je kroz sajmove prošla cijelu Hrvatsku, a suradnju ima i sa Slovencima. Danas je baviti se eko proizvodnjom iz tog razloga lakše jer imate pomoć sa strane, posebice od Savjetodavne službe. „No, ekološka proizvodnja, kao i svaka druga nije lagana. Pogledajte ove klimatske promjene koje donose onda i druge faktore, oboljenja i nove štetnike. Poljoprivreda više nije „motiku u ruke i ajmo”, danas poljoprivrednik mora biti educiran”, rekla je Knezić, koja je ponosna što su se uspjeli izboriti da se prizna „tavanuša ili vlastito sjeme kako se ne bi izgubile te stare sorte. Suprug Ivica nositelj je OPG-a, ona glavna u svemu, jer u tome istinski uživa. Nasljednika na OPG-u nemaju, no to nije problem samo njihovog OPG-a, nego općenito. Njezina je poruka da bi se svi na neki način trebali okrenuti prirodi i da sjemenarstvo budućnost.