Nedjeljni „Grunt” posvetili smo vinskoj kapljici, odnosno berbi grožđa koja je ove godine znatno uranila. Poznata zagorska enologinja Jasminka Šaško rekla je kako će ovaj i idući vikend većina vinograda u Zagorju biti obrana. „To je čak, dva do tri tjedna ranije, nego što smo naviknuli prijašnjih godina, a sve zbog klimatskih promjena i visokih temperatura”, istaknula je enologinja Šaško. Skoro će se sve sorte ove godine brati približno u isto vrijeme jer nema velike razlike u šećerima između chardonneya, silvanca, muškata, souvignona… Šaško je vinogradarsku sezonu ocijenila uspješnom. Grožđe je zdravo i kvalitetno, osim u vinogradima gdje je bilo proljetnog mraza i koji su nešto stradali od tuče. S obzirom da se period berbe pomaknuo i da smo još u vrućem dijelu godine, Šaško je savjetovala vinogradarima da berbu obave čim ranije ujutro kako bi se sačuvala aroma, a time i kvaliteta budućih vina.
Trsje i kletica u Zagorju su tradicija, no moramo se pobrinuti da to i ostanu, Sve je više zapuštenih vinograda, a mladi se ne sade. „Ja bi rekla da je došla jedna smjena generacija. Moj otac je mladi vinograd zasadio 80.- tih prema 90.-im. U tom periodu puno je ljudi u Zagorju zasadilo nove vinograda. Ti su ljudi danas u sedamdesetim i osamdesetim godinama, na kraju svog radnog vijeka i vinograde polako zapuštaju. Prije su ljudi radili u tvornici od 6 do 14 sati i popodne su se još stigli baviti poljoprivredom. Mlade generacije su zaposlene po cijele dane i nemaju se vremena baviti i vinogradarstvom, nemaju više toliko slobodnog vremena. A, isto tako zabilježen je i pad potrošnje vina”, rekla Šaško u poljoprivrednoj emisiji. Otkrila nam je i kako je počela njena vinska karijera. Šaško nije odmah znala da želi biti enologinja. Upisala je srednju ekonomsku školu, a nakon dva tjedna prakse u uredu s papirima, shvatila je kako to ne želi raditi. Da želi biti vani, u prirodi. Pomažući ocu u mladom vinogradu, gdje je voljela gledati kako loza raste, završila je na Agronomskom fakultetu.