Iduće godine u Kumrovcu bi trebala biti izgrađena prva POS-ova stambena zgrada. Kako je istaknuo na današnjoj konferenciji za novinare načelnik Kumrovca Robert Šplajt, cilj je zadržati mlade u Kumrovcu, ali i privući nove. Gradit će se 10 stanova. Zainteresiranost za ovaj vid stambenog zbrinjavanja je velika, rekao je Šplajt, te je svoj interes do sada za ovih 10 stanova iskazalo 18 obitelji.

Robert Šplajt

No najavio je da to neće biti kraj poticajnoj stanogradnji, te je najavio kasnije izgradnju i druge i treće stambene jedinice na tom prostoru. Građevinska dozvola je dobivena a slijedi prijenos zemlje koja je u državnom vlasništvu na APN, nakon čega ide natječaj za gradnju. Ravnatelj APN-a Dragan Hristov rekao kako je takvih stanova u Hrvatskoj do sada izgrađeno puno, odnosno preko 9.000, vrijednosti 650 milijuna eura, od čega je država sufinancirala preko 160 milijuna eura. No u Zagorju nije bilo velike zainteresiranosti za ovaj oblik izgradnje te je izgrađeno svega 89 stanova, rekao je ravnatelj APN-a Hristov, dodavši da ga zato raduje ova inicijativa u Kumrovcu.

Dragan Hristov

Iako je teško procijeniti što će se događati na tržištu u narednom razdoblju, očekuje se da će cijena stana biti oko 1.500 eura po metru kvadratnom. Saborski zastupnik Predrag Štromar najavio je novi model stanogradnje u narednom razdoblju. Po njemu bi u jednakom iznosu nove stanove financirali država i lokalna samouprava. Država bi odrađivala sav posao, a onda bi stanove dala na upravljanje lokalnim jedinicama. One bi bi davale dalje stanove, prvenstveno u najam obiteljima koje nemaju mogućnosti same riješiti si stambeno pitanje.

Predrag Štromar

A kada i ako steknu uvjete, tada bi mogle otkupiti taj stan, a dotadašnja plaćena najamnina bi ušla u cijenu stana, odnosno za plaćenu najamninu cijena stana bi se smanjila, rekao je Štromar.