Darko je vlasnik prvog objekta seoskog turizma u Hrvatskoj: „Jedina nam je želja da i sinovi nastave ovu obiteljsku priču”

4424
Darko Grden sa suprugom Lidijom vodi seoski turizam restoran, koji je 1992. pokrenuo njegov otac Lojzek

Jeste li znali da je „Lojzekova hiža” u naselju Gusakovec u Gornjoj Stubici prvi otvoreni objekt seoskog turizma u Hrvatskoj. Bilo je to u ratno doba, 1992., godine, a pokrenula ga je obitelj Grden sa željom da svoje vlastite domaće proizvode ponude gostima i prodaje u oblike hrane. Alojz Grden je zajedno sa suprugom odlazio u zemlje poput Austrije i Slovenije, gdje su već imali razvijenu gastro seosku turističku priču i dio toga preslikao u naše Zagorje. I tako je sve počelo. Danas je Lojzekova hiža poznata ne samo kao pionir seoskog turizma u Hrvatskoj i Zagorju, već kao obiteljski obrt koji nudi domaću hranu s jasnom strategijom „od polja do stola”, a kroz godine se profilirao u zagorsku gastro destinaciju.

Darko Grden, vlasnik Lojzekove hiže

Lojzekova hiža” je otvorena upravo zahvaljujući inicijativi mojih roditelja, koji su na tu ideju došli krajem 80-ih godina i pretvorili je u stvarnost. Svaki početak je težak, tako da im nije bilo lako. Bilo je tu dosta financijskih prepreka, ratno vrijeme, teško je bilo nabaviti financijska sredstva. I sam objekt građen je iznova, za tu namjenu. Da pokažemo našim gostima kako se nekada u Zagorju živjelo i kako su ljudi sami proizvodili hranu”, ispričao je u poljoprivrednoj emisiji, vlasnik Darko Grden, koji je obiteljski obrt baštinio od pokojnog tate Lojzeka, koji je prije 30-ak godina imao i viziju i hrabrosti otvoriti seoski turizam. Bilo je tu i kojekakvih pravnih zavrzlama, jer su prvi zakoni o seoskom turizmu krenuli tek 1999. godine i jedino su se primjenjivali u Istarskoj županiji. Pa su ih selili od gostionice sa smještajem, izletišta, kafića… Ono što je još danas uvijek problem je staviti domaću hranu koju proizvedu na stol, no i to se polako rješava.

Gostima nudimo svoju domaću hranu koji proizvedemo na svom gruntu, a ono što ne proizvedemo kupujemo od domaćih OPG-ova iz okolice i šire. Nadamo se da to ljudi prepoznaju i osjete taj neki duh prošlosti. Imamo vlastiti vinograd i godišnje proizvedemo 15 tisuća litara vina, vlastitu destileriju odakle stižu rakije i domaći aperitivi, polja na kojima proizvodimo stočnu hranu, krave za mlijeko i sir, patke, ali i proizvodnju zagorskih purana”, ispričao je Darko za Grunt. Osim domaće hrane, Lojzekova hiža nudi i smještaj te prostor za obiteljske proslave. Gosti su im 90% posto Zagrepčani, ali dolaze turisti iz cijele Hrvatske i inozemstva.

Prvi gost kojeg se Darko sjeća kao školarac, a koji ih je posjetio dva tjedna nakon otvorenja, bio je povratnik iz Buenos Ariesa, koji je ostao mjesec dana. Dodaje i kako danas nije lako voditi seoski turizam. „Od ponude i prezentacije hrane, moramo se dobro potruditi dobiti gosta i zadržati ga, zato je potrebno podizati razinu kvalitete svake godine na viši nivo, trudimo se i to zadovoljiti”, rekao je. Obiteljski je to obrt koji vodi Darko, a zaposleni su i supruga, sestra i nećak, a uvelike pomaže i mama. Darko i supruga Lidija imaju dva sina koji se školuju u ugostiteljskoj struci i nastavit će čuvati i razvijati dalje ovu obiteljsku tradiciju, „To nam je i jedina želja”, priznaje Darko.