Općina Mače svoj Dan obilježava 13. svibnja. Tim je povodom upriličeno svečano otvorenje najveće investicije u protekloj godini, dječjeg vrtića Mačići, koji brine o 60-ak mališana. Vrtić su simbolično rezanjem vrpce otvorili dječji načelnik Tin Mendek i njegova zamjenica Ivana Herceg. Ravnateljica vrtića Jelena Tuškan zahvalila je prije svega načelnici i Općinskom vijeću na realiziranoj investiciji.

Jelena Tuškan

“Vrtić je s radom započeo 6. rujna prošle godine, u vrtiću su tri odgojno-obrazovne skupine, jedna mješovita jaslička i dvije mješovite vrtićke skupine i zaposleno je 11 djelatnika. Svi zajedno činimo jednu jednu veliku obitelj, jer je vrtić djeci drugi dom”, naglasila je Tuškan. Načelnica Mladenka Mikulec Šimunec zbog zdravstvenih razloga nije prisustvovala svečanoj sjednici pa je njeno izvješće pročitao predsjednik Općinskog vijeća Mladen Sedak Benčić. Osim novog vrtića istaknuti su i brojni komunalni radovi. Tako su asfaltirane nerazvrstane ceste, sanirano klizišta “Kunići” te nestabilni pokos na groblju u Maču. Novom multimedijalnom opremom opremljen je i Dom kulture, a krenuli su i novi infrastrukturni projekti, pobrojao je Sedak Benčić.

Mladen Sedak – Benčić

U prošloj godini počela je i obnova Područne škole u Peršavesi gdje je uređena unutrašnjost zajedno s grijanjem i svim instalacijama, dok se ove godine očekuju radovi na fasadi. Rekao je kako trenutno traju radovi na uređenju ceste Kuti – Grabe u dužini 700 metara i da uskoro kreće asfaltiranje triju nerazvrstanih cesta, u čemu će pomoći i sredstva Ministarstva regionalnog razvoja i fondova EU. U tijeku je i rješavanje imovinsko – pravnih odnosa u Sutinskim toplicama, nakon čega će značajna kvadratura zemljišta biti spremna za investitore. Najavio je i buđenje kulturnog, društvenog i sportskog života u Maču, a najveće događanje bit će Tamburaška noć, koja će se održati drugi vikend u srpnju.

Željko Kolar

Izaslanik predsjednika RH, zagorski župan Željko Kolar pohvalio je načelnicu kao osobu koja ima viziju i nevjerojatnu radnu energiju. Najavio je i nova ulaganja na županijskim cestama, vodoopskrbi te školstvu. “Veselim se narednom periodu jer je krenulo projektiranje brze pruge prema Varaždinu i trasa koja je izabrana prolazi kroz Mače, što je još jedan dodatan motiv za daljnji gospodarski razvoj ovog kraja i ostanak ljudi na ovom području”, zaključio je župan.

Župan je DV Mačiči poklonio drvene dječje igračke

Župan je vrtiću poklonio drvene dječje igračka, a na kraju svečane sjednice uručena su i javna priznanja. Ovogodišnji dobitnici su Josip Petanjek, Nada Hubak, Stjepan Dumbović, dr. Žarko Mezak, Juraj Sremec i Mario Srečić. Vrtić je blagoslovio vlč. Marko Toplak, a vrtićevci su sa svojim tetama osmislili veseli glazbeno – plesni program.

Dobitnici priznanja