U novom izdanju emisije iz serijala „Rak nije mrak“ koji se još od proljeća ove godine emitira na Radiju Hrvatsko zagorje Krapina, Radiju Marija Bistrica, Radiju Stubica i Radiju Zlatar bilo je govora o važnosti podrške oboljelim osobama, a svoje iskustvo rada s oboljelima od raka sa slušateljima spomenutih radijskih postaja podijelio je Bruno Šimleša, diplomirani sociolog, pisac, kolumnist, televizijski voditelj, autor deset knjiga iz područja popularne psihologije i duhovnosti. Oboljelima od raka Šimleša pruža psihološku pomoć već gotovo dva desetljeća, a kako sam ističe, na to ga je, s jedne strane potaknulo to što je kao dijete obolio od trombocitopenije i liječio se na dječjem odjelu hematologije i onkologije, a s druge strane zato jer – može! Njegovo, kao i iskustvo drugih terapeuta, pokazalo je da tijelo ima puno veće šanse za pobjedu kada je psiha na mjestu. Upravo o tome progovara u svojoj novoj knjizi „(P) OSTATI ZDRAV – Kako da srce i um postanu tvornica lijekova“. Šimleša smatra da mu je dužnost pomagati osobama koje se bore s takvom bolešću. U svakom dijelu godine prati dvije do tri osobe na putu ozdravljenja, a pomaže im da osnaže svoju psihu, da osnaže sebe, da lakše podnesu posljedice terapija, da se lakše nose s pritiscima okoline i sl.

Udruga žena oboljelih i liječenih od raka „SVE za NJU“

Osobe oboljele od raka mogu potražiti pomoć i podršku i u Udruzi žena oboljelih i liječenih od raka „SVE za NJU“ čiji rad podržava i Bruno Šimleša nastojeći, kada je god to moguće, skrenuti pozornosti javnosti na rad te hvalevrijedne udruge koja ima dvanaest stalno zaposlenih psihoterapeutkinja koje svaki dan mogu primiti nekoliko žena koje trebaju pomoć i podršku. Prošle godine Šimleša je pokrenuo donatorsku akciju te je zajedno sa svojom suprugom prošao 1 100 km od Istre do Prevlake i sav prikupljeni iznos od 75 tisuća eura donirali su Udruzi „SVE za NJU“ i na taj način omogućili besplatnu psihološku pomoć ženama oboljelim od raka. Spomenimo kako mu je Udruga „SVE za NJU“ 2016. godine dodijelila nagradu zbog pomaganja onkološkim pacijentima i senzibiliziranja javnosti za probleme svih koji se bore s rakom.

Znanstveno je dokazano da naš unutarnji život utječe na naše tijelo

U knjizi „(P) OSTATI ZDRAV – Kako da srce i um postanu tvornica lijekova“ Bruno Šimleša na 500 stranica progovara o tome kako pametno usmjeriti svoj um i srce da bi bili u službi zdravlja. Znanstveno je dokazano da naš unutarnji život utječe na naše tijelo. Primjerice, povezanost s bliskim ljudima nas osnažuje, dok usamljenost odnosno izoliranost od bliskih ljudi šteti našem imunitetu, a istraživanja pokazuju i da to utječe na povećanje mortaliteta. Knjiga je, kaže Šimleša, samo podsjetnik na to kako pametno usmjeriti svoju psihu da što češće radi nešto dobro. U trećem poglavlju knjige autor se bavi odgovorom na pitanje „Što kada obolimo?“. Oboljelim osobama treba pomoć, najviše naša unutarnja, ali i pomoć okoline. Prije svega, ističe Šimleša, važno je oboljelu osobu ne svoditi na dijagnozu. To je jedna od najčešćih pogrešaka koju okolina oboljele osobe radi. Bitno je zrcaliti osjećaje svojih voljenih, savjetuje autor. Floskule nisu primjerene, ali važna je prisutnost, suosjećanje, slušanje, a ponekad je dovoljan samo zagrljaj. „Nemojte pretpostavljati kako se osjećaju, pitajte ih!“, poručuje Šimleša. Iduća knjiga bit će uvelike posvećena savjetima kako biti što bolja podrška oboljelim osobama, najavljuje Šimleša te svima poručuje da se dobro brinu za sebe, ako je ikako moguće, prije nego što nas tijelo natjera na to.