ANKETA Kako se Zagorci čuvaju gripe i viroza, a što savjetuje nutricionist: Češnjak, domaća juhica, kiselo zelje…

56
Magistar nutricionizma Nenad Bratković

Kada su u pitanju gripa i viroza često puta pribjegavamo narodnim receptima i lijekovima. Poznati magistar nutricionizma Nenad Bratković, govoreći o narodnim lijekovima, odnosno hrani kojoj ljudi pribjegavaju istaknuo je češnjak u smislu antibakterijskog i protuupalnog djelovanja uz napomenu da ne treba pretjerivati pogotovo osobe koje imaju visoki tlak i koje su na terapijama. Crveni luk, kiselo zelje… Tu je i domaća kokošja i goveđa juha, koja se dugo kuha…, uz naravno limun i naranče i đumbir.

Nutricionist Bratković savjetuje kako još možemo ojačati imunitet. „Ako se klonimo stresa, ako smo okruženi pozitivnim ljudima, dosta spavamo, jer spavanje ima jak utjecaj na naš imunološki sustav, sve su to glavni čimbenici kojima ćemo ne samo sezonski već kroz čitavu poticati zdravlje i dobro funkcioniranje svih sustava, rekao je, između ostalog, za Radio Stubicu nutricionist Nenad Bratković. Zaključio je kako uz zdrav život i kretanje, glavnu ulogu ima i zdrava prehrana te otkrio koja su to najzdravija tradicionalna jela zagorske kuhinje: To su čušpajzi, prežgane juhe, bažulj sa zeljem, repom, žganci, hrženi, raženi kruh, mješavina s domaćim kukuruznim kruhom umjesto bijelog kruha Te neke stvari smo prigrlili, a ne spadaju u našu tradiciju. A naši dedeki i babice s razlogom su to jeli, a mi danas s pomoću znanosti znamo da to ima smisla”, dodaje Bratković.

Proveli smo i malu anketu među građanima i pitali ih kako se oni čuvaju od gripe i viroza. Poslušajte u nastavku:

Anketa