ANKETA: “Cijene su „otišle” gore i to trostruko, ali za Uskrs blagdanski stol mora biti pun”

102

Najveći kršćanski blagdan, Uskrs obilježava se u obiteljskom krugu uz obilje tradicionalnih blagdanskih jela, koja su dio naših običaja i tradicije. Nezavisni hrvatski sindikati izračunali su da je ovogodišnja uskrsna košarica skuplja nego ikad. Bogatija uskrsna košarica skuplja je ove godine za čak 21% te iznosi 395.55 €, srednja košarica porasla je za 17% te je sada 237.47 €, dok je skromna košarica skuplja za 16.31% i iznosi 116.60 €.

Pitali smo naše građane koliko će potrošiti za Uskrs. Najviše njih izdvojit će od 150 do 200 eura, pa čak i 300. Ima i onih kod kojih je ta uskršnja košarica puno skromnija, od 50-ak eura, ali zato što većinu namirnica za blagdanski stol imaju doma. Svi su primijetili da su cijene „otišle” gore i to ne duplo, nego troduplo, ali za Uskrs se, kažu, ne štedi.

Kada je u pitanju blagdanski stol tradicionalno će se na njemu naći kuhana šunka, jaja, mladi luk, hren, rotkvice, patka ili purica s mlincima. Neki su se zaželjeli odojka i janjetine, a neizostavna je i orehnjača. Što su nam sve građani rekli u anketi, poslušajte u nastavku: