Već 14. put održava se Međunarodni kongres slastičarstva i izvornih slastica Interslast, a koji je okupio više od 400 sudionika, među kojima i 110 natjecateljskih ekipa te brojne goste. U Tuheljskim Toplicama ove je godine tema „Izvorni europski slastičarski proizvodi”, a posebnu ulogu ima zemlja partner Slovenija. Organizator Interslasta, Stjepan Odobašić istaknuo je da Hrvatska ima jako puno autohtonih proizvoda u slastičarstvu, a koji nisu zaštićeni, niti na razini Hrvatske, niti na razini Europe. Zato smatra da bi se u to trebalo agresivnije krenuti jer naši susjedi imaju puno više zaštićenih proizvoda. Odobašić je na kraju dodao i kako hrvatsko slastičarstvo muče veliki problemi jer je procjena da nedostaje oko 300 profesionalnih slastičara. Zato treba stimulirati školstvo, a na Interslastu je prisutno 70 škola s područja Alpe Adria.

Stjepan Odobašić

I ove godine Krapinsko-zagorska županija je pokrovitelj, a zamjenica župana Jasna Petek istaknula je da turistički posjetitelji žele kompletan doživljaj, a on je zasigurno zaokružen s desertom. Zamjenicu veseli što je prisutan veliki broj učenika, pa tako i učenici zabočke srednje škole.

 

Jasna Petek

Veleposlanik Slovenije, Nj. E. Gašpar Dovžan, istaknuo je da s velikim zadovoljstvom sudjeluju kako zemlja partner jer imamo puno zajedničkih slastica, ali i razlika koje nas obogaćuju. I veleposlanika veseli sudjelovanje velikog broja učenika na ovakvom događaju.

Nj. E. Gašper Dovžan

Jedna od brojnih udruga koje se predstavljaju na Interslastu je i Udruga žena Vrtnjakovec iz Krapinskih Toplica. Kako nam je rekla članica Udruge, Štefica Filipaj ona je sama pripremila kuglof, a ostale članice dosta slatkih i slanih zagorskih specijaliteta. Zagorje je bogato raznim kolačima, a kako ističe Filipaj, najčešće se za goste pripremaju gibanice od orah i maka te štrudla od sira, pa i štruklji. Tu su i kram pogačice, slanci te salenjaci i različite pite.

Udruga žena Vrtnjakovec