Kuhara i konobara uvijek nedostaje, posebno u ljetnoj sezoni. Kakav je bio ovogodišnji interes učenika, ima li slobodnih mjesta za jesenski upis i drugim aktivnostima Srednje škole Zabok koja je pretvorena u Regionalni centar kompetentnosti u ugostiteljstvu i turizmu, razgovarali smo s ravnateljicom Draženkom Jurec.
„Vrlo smo zadovoljni upisima. U 10 razrednih odjeljenja upisali smo 190 učenika; dva razreda referenata za poslovnu ekonomiju – bivši ekonomisti, jedan razred komercijalista, zatim turističke tehničare destinacije – to su bivši hotelijersko turistički tehničari, dva razreda tehničara za ugostiteljstvo, jedan razred kuhara i jedan kombinirani razred konobara, novo zanimanje slastičar kao i pomoćne ugostitelje, smjer za učenike s teškoćama u razvoju. Za jesenski rok ostala su dva mjesta za konobara i tri za tehničara za ugostiteljstvo”, rekla je ravnateljica Jurec. Zabočku srednju školu upisalo je i 35 učenika izvan naše Krapinsko-zagorske županije, 17 iz grada Zagreba i 18 iz Zagrebačke županije. „To dokazuje da smo se afirmirali i da smo prepoznati kao Regionalni centar kompetentnosti u ugostiteljstvu i turizmu”, istaknula je Jurec.

Jedna od novina u Regionalnom centru kompetentnosti je Akademis smještajni objekt hotelskog tipa s restoranom i eno-barom koji služi inovativnom načinu obrazovanja, gdje učenici obavljaju praksu. „Ovo je bila prva godina Akademisa, kroz koji je prošlo stotinjak učenika. Gosti su oduševljeni što ih poslužuju učenici, posebno turisti iz nordijskih zemalja”, dodala je Jurec.

Ivona Jureković iz Lobora ove je godine završila Srednju školu u Zaboku, gdje je „izučila” za kuharicu. Sve razrede svog srednjoškolskog obrazovanja prošla je s 5,0, i primila nagradu kao najbolja zagorska maturantica. Nagradila ju je i Općina Lobor. Otkrila nam je zašto je izabralo baš to zanimanje i gdje se vidi u budućnosti.
„Kuhati sam počela vrlo rano, uvijek me to privlačilo i negdje u 5. ili 6. razredu izbor je pao da budem kuharica, Bilo je čudnih pogleda, kak odlična učenika pa ide za kuharicu, ali to je bio moj izbor”, kaže Ivona. U školi je naučila puno toga, pripremati razna mesna jela, riblja, juhe, priloge, slatka jela, ali i ona tradicionalna. Doma je postala glavna kuharicu, na veselje mame, koja baš i ne voli previše kuhati. Prvo jelo koje je pripremila bile su spaghete bolognese, a najdraži štruklji, jer su ih u školi često pripremali. Mlada kuharica sada se planira zaposliti. Prvo se vidjela na moru ili na brodu, no zaključila je da se baš dobro ne snalazi u stresnim situacijama i od toga zasada odustala. Posao će potražiti u Zagorju, a jedna od želja joj je s vremenom upisati i za profesoricu kuharstva jer voli kuhanje, ali i rad s djecom.