Boris Vrhovski iz Đurmanca uzgojem zagorskog purana bavi se 20 -ak godina i prvi je i kontinuirani certificirani proizvođač zagorskog purana. Trenutno ih na farmi ima 600 -tinjak, dok su im godišnji kapaciteti do tisuću. I na njegovoj farmi provode se mjere za sprečavanje i širenje ptičje gripe. “Naše gospodarstvo je osiguralo dovoljno velikog prostora da možemo purane držati u zatvorenome, iako norme propisuju da purani moraju imati minimalno 25 kvadrata vanjskog prostora i boraviti vani. Ovih mjesec dana ćemo “prebaviti”, jer oni ionako idu u klaonicu i završit će na blagdanskom stolu. Na sreću svi su zdravi i veseli, nema bolesti, komentirao je Vrhovski za Radio Stubicu.
Vrhovski naglašava i kako je potražnja za mesom zagorskog purana sve veća, dok s druge strane sve više proizvođača odustaje od proizvodnje, tako da bi ovog Božića purica moglo i “sfaliti”. “Zadnjih par godina se pokazalo da nema dovoljno zagorskog purana, kolika je potražnja. Očito se kultura jedenja purice za Božić povećala I više udomaćila. Tako, da ćemo za sljedeću godinu morati ili povećati kapacitete ili će mnogi za blagdan ostati bez domaće purice”, rekao je Vrhovski.