Uz 100. godišnjicu rođenja velike hrvatske pjesnikinje Vesne Parun, u Stubičkim Toplica jučer je započeo Festival poezije Stubičke Toplice 2022.

Prema riječima organizatora Nikole Kristića riječ je o jubilarnom Festivalu koji se po prvi puta održava kroz dva dana. Sinoć se u Parku Matije Gupca publici predstavilo 20-ak pjesnika s područja KZŽ.

Nakon nastupa zagorskih pjesnika koncert je održao slovenski kantautor Zoran Predin. Večeras na Festivalu poezije Nagrada Vesna Parun nastupit će 40-ak pjesnika iz Hrvatske, Slovenije i Bosne i Hercegovine, a najbolji će i ove godine dobiti skulpturu Vesne Parun, rad umjetnika Ivana Tuđe. Zanimljivo je i što će večeras zajedno u žiriju biti predsjednici oba hrvatska književna društva, Društva hrvatskih pisaca Zoran Ferić i Društva hrvatskih književnika Zlatko Krilić., naglasio je Kristić.

Župan Željko Kolar istaknuo je kako se ovom manifestacijom čuva uspomena i odaje počast velikoj pjesnikinji Vesni Parun. Rekao je i kako su Zagorci imali privilegij s obzirom da je pjesnikinja posljednje godine svojega života provela upravo u Zagorju u Stubakima gdje je napisala i svoje posljednje pjesme. Župan je dodao kako mu je drago da je KZŽ od prvog dana dala podršku ovom festivalu koji okuplja i pjesnike s područja Županije, među kojima je i puno mladih ljudi. Izrazio je vjeru da će ova manifestacija u budućnosti naći svoje mjesto na kulturnoj karti KZŽ.