U Mariji Bistrici je održan radni sastanak koordinacije za obnovu nakon potresa s ministrom prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine, Ivanom Paladinom. Kako je rekao župan Željko Kolar, od utorka za njega počinje obnova jer bageri izlaze na teren i kreće rušenje kuća na dvije lokacije. Po njemu, napravljen je veliki iskorak oko izdavanja rješenja u Ministrarstvu te u Fondu oko projektiranja i priprema za obnovu, pa vjeruje da će se dalje u kontinuitetu otvarati gradilišta.

Ministar Paladina izvjestio je sudionike sastanka da su svi zahtjevi s područja Krapinsko-zagorske županije analizirani i doneseno je 106 odluka. Dogovoreno je da Županija i jedinice lokalne samouprave pomognu dopuniti zahtjeve koji nisu potpuni. Povećan je broj javnih nabava te će se morati uskladiti Program mjera s novim višim cijenama na tržištu.

Ravnateljica Fonda za obnovu, Snežana Penović najavila je da bi se u utorak i srijedu trebali ukloniti objekti u Jakšincu i Slanom Potoku. Tu je još devet postupaka koji bi trebali biti okončani u sljedećih mjesec dana. Slijede geotehnička ispitivanja i projektiranje zamjenskih kuća. Sveukupno je u Krapinsko-zagorskoj županiji zaprimljeno 410 zahtjeva za obnovu, od čega su 32 za rušenje, a 156 za konstrukcijsku obnovu.

Načelnik Gornje Stubice, Jasmin Krizmanić rekao je da je dobra vijest da kreću prva uklanjanja objekata jer je to nagovještaj da se počinje sa sanacijom obiteljskih kuća, iako nakon dvije i pol godine. Dodao je da se privremeni smještaj u Jezerčici i na drugim lokacijama produžuje. Zadovoljan je i načelnik Marija Bistrice, Josip Milički koji je rekao da se pomak vidi te napomenuo da je planu uklanjanje dva objekta u Lazu te nabava dva kontejnera za naselje Globočec. Istaknuo je da se premalo govori o konceptu samoobnove, gdje korisnik sam vodi obnovu te mu se kasnije podmiruju troškovi.