Grad Pregrada provodi projekt Small Town European Debates Network u okviru programa Europa za građane. Cilj projekta vrijednog 68 tisuća eura je stvoriti mrežu malih pametnih, zelenih i inovativnih gradova u europskim ruralnim područjima.

U sklopu projekta, partneri iz Hrvatske, Slovenije, Francuske, Estonije, Latvije i Bosne i Hercegovine sinoć su u Pregradi potpisali povelju o međunarodnoj suradnji.

Kako je za Radio Stubicu pojasnio gradonačelnik Pregrade Marko Vešligaj, projekt se provodi posljednje tri godine, njegov je nositelj Grad Pregrada. Prema njegovim riječima nastojanje je bilo povezati gradove veličine Pregrade, koji dijele zajedničke probleme, poput demografskih problema ili uvođenja novih tehnologija, poboljšanje postojeće infrastrukture te pronalaska pozicije poljoprivredi koja je u gradovima partnerima i samoj Pregradi svojevremeno bila najvažnija grana, a danas to više nije. Vešliga je dodao i kako kroz suradnju i fondove EU mogu utjecati na to da mladi ljudi ostanu živjeti u malim gradovima kao što je Pregrada. No potrebno je stvoriti uvjete, urediti infrastrukturu, ali i ponuditi sadržaje, dobra radna mjesta i uključivanje u društveni život zajednice. Vešligaj je rekao i kako vjeruje u nastavak suradnje i na nekim drugim zajedničkim projektima i razmjenama dobre prakse, kako bi život građanima u malim sredinama učinili boljim.

Program su upotpunile članice Vokalnog sastava Strune KUD-a Pregrada.

Inače, sinoć je u Pregradi u crkvi Uznesenja Blažene Djevice Marije predstavljena knjiga „Svetište hrvatskog naroda”, autora Tomislava Krušlina.