U Pregradi je svečano otvoren rekonstruirani i dograđeni vatrogasni dom DVD-a Pregrada. Radi se o novom modernom spremištu i proširenoj dvorani te spomen sobi na katu. U potkrovlju nadograđenog dijela sada se nalaze uredi DVD-a i Vatrogasne zajednice, dvorana za sastanke, arhiva i vatrogasni muzej. Ukupna vrijednost investicije iznosi 539.000 eura. Iz Europskog poljoprivrednog fonda financirano je 90%, dok je 10% osigurano iz gradskog proračuna. Objekt je rezanjem vrpce otvorio izaslanik ministrice poljoprivrede Mladen Fruk.

Predsjednik DVD-a pregrada Milan Burić rekao je kako su nailazili na brojne probleme pri provedbi investicije, ali zbog svoje upornosti sada raspolažu sa 680 kvadrata prekrasno uređenog prostora. Dodao je da su se, kako bi ostvarili investiciju, morali uz garanciju Grada zadužiti u banci za 398 tisuća eura. Shodno tome, DVD Pregrada mora izdvajati dvije trećine izvornih sredstava za redovitu djelatnost na troškove kamate.

Na svečanosti su bili predstavnici mnogih vatrogasnih društava s područja županije, ali i susjedne Slovenije. Čestitke je uputio i gradonačelnik Grada Pregrade Marko Vešligaj i dodao da će novi vatrogasni dom biti mjesto susreta svih generacija te da mu je drago da je Grad uspio poduprijeti ovaj projekt.

Izaslanik ministrice poljoprivrede Mladen Fruk naglasio je da dužnost vatrogasaca nije samo gašenje požara, već pomaganje u raznim kriznim situacijama i kod raznih elementarnih nepogoda.

Prisutnima se obratio i potpredsjednik Hrvatske vatrogasne zajednice i izaslanik glavnog vatrogasnog zapovjednika Republike Hrvatske Stjepan Skuliber koji je dodao da za vatrogastvo nema bojazni, jer u Zagorju imamo preko 6000 vatrogasaca.

Na to se nadovezao i župan Željko Kolar koji je istaknuo da je vatrogastvo u Zagorju način života i da se ne može naći kuća u kojoj jedan od članova obitelji kroz povijest nije bio u vatrogastvu.

U sklopu svečanog otvaranja dodijeljene su i zlatne plakete za poseban doprinos u provođenju ovog projekta.

U ime članova DVD-a emotivnu zahvalu uputila je članica Nikolina Šoštarić Tkalec, a svečanost je upotpunio nastup vokalnog sastava Strune KUD-a Pregrada.