Špiček i ekipa ocijenili najbolje: “Bile su super, samo tri malo preljute”. Načelnica: “Idući korak je zaštita loborske devenice kao autohtonog jela”

227

Deseta po redu „Loborska devenica”, natjecanje za najkvalitetniju devenicu, okupila je večeras u lovačkom domu veliki broj natjecatelja. Čak 21 uzorak bio je na tanjuru žirija, koji je morao kušati svaku, a kojem je predsjedao poznati zagorski chef Tomiskav Špiček. Pobjedu je odnio Loborec, Ivan Ferek. Drugo mjesto pripalo je Franji Androiću, treće Dariju Tadiću, četvrto Marku Bezaku, a peto Jurici Plašću.

Na naše pitanje koja je tajna pobjedničke devenice, Ferek priznaje: „Čujte, tajne nema. To je jednostavno starinski običaj mesare, a devenice se delaju na starinski način. Devenica mora imati one glavne sastojke, i mora biti kvalitetno meso. Bitno da nisu preslane, da su ugodno popunjene, da nisu tanke, što sve pridonosi kvaliteti. Od mirodija stavljam biber i ljutu tucanu papriku i to obavezno domaću. Ovo što se prodaje, to je „šrot”, pol prašine, bibera, samljevenog drva… I da, sve ide na vagu, jer sam po horoskopu Vaga”, otkrio je Ferek.

Pobjednik Ivan Ferek

Pobjedniku Ivanu Fereku, ovo je treća pobjeda na Loborskoj devenici. Prošle je godine prvu nagradu osvojio je sin, a ove otac. „Čak mi je osobno i malo neugodno pred svim ostalim mještanima kaj osvajam prve nagrade za redom. A, ako nije prva, onda je druga ili treća”, priznaje Ferek, koji je i sam bio među začetnicima same manifestacije, dok je bio općinski vijećnik.

Tomislav Špiček

Svoj stručni sud dao je i predsjednik ocjenjivačkog žirija Tomislav Špiček. „Devenice su bile super, od 21 uzorka, imam primjedbe samo na tri koje su bile previše ljute. Iako ja volim pikantnije, izgleda da je kod njih bil susjed i dok su dečki pili gemište, bacil žličicu više…” našalio se Špiček. Inače, dao je sve pohvale. Crijevo je bilo kak treba i bile su lijepo pečene, za što su se pobrinuli lovci. Zaštitni znak loborskih devenica je hajdina kaša i to su po meni prave devenice. Takve pravim i ja doma, dok moj tata pravi devenice s rižom”, rekao je Špiček.

Načelnica Lobora Ljubica Jembrih zadovoljna je što se tradicija kulinarske manifestacije nastavlja. „ Ove godine ne samo da smo imali najveći broj uzoraka do sada nego su se u manifestaciju uključili i mladi, koji su se natjecali i osvojili nagrade. To znači da loborska devenica ima budućnost, a korak dalje je zaštita loborske devenice kao autohtonog jela”, istaknula je načelnica Jembrih te zahvalila svim sudionicima manifestacijama, natjecateljima, suorganizatoru Lovačkom društvu Oštrc, žiriju kao i djelatnicima Općine. Za dobar štimung brinuli su Fiškali.

2. mjesto Franjo Androić
3. mjesto Darijo Tadić
4. mjesto Marko Bezak
5. mjesto Jurica Plašć
Suorganizatori Lovačko društvo “Oštrc” Lobor s načelnicom