Večeras je svečano otvoreno i blagoslovljeno novo groblje i mrtvačnica u Mariji Bistrici. Projekt „Rekonstrukcija i proširenje groblja u Mariji Bistrici s pomoćnom zgradom i novom mrtvačnicom“ sufinanciran je putem bespovratnih sredstava iz Programa ruralnog razvoja Republike Hrvatske 2014.-2020. Ukupna vrijednost projekta je 10 milijuna kuna, a ugovoreno sufinanciranje bespovratnim sredstvima iznosi gotovo 6 milijuna kuna. Nova mrtvačnica je površine 340 metara kvadratnih, od čega je 200 metara zatvorenog prostora, a 140 natkrivenog. Novo groblje ima prostora za 516 novih grobnih mjesta na 11 grobnih polja i 2 polja urni, što je ukupno do 2000 ukopnih mjesta.

Na otvorenju je načelnik općine Josip Milički podsjetio kako je u izboru izgleda mrtvačnice sudjelovala i marijabistrička javnost koja je imala prilike birati između 5 prijedloga. Iskazao je zadovoljstvo što je usprkos svih nedaća, koje uključuju i rast cijena, projekt uspješno priveden kraju.

Josip Milički

Uskoro se planira raspisati javni poziv za iskaz interesa za zakup grobnih mjesta na novom groblju. Na vrhu groblja planira se urediti prigodno obilježje hrvatskim braniteljima. Stara mrtvačnica čija se starost procjenuje na stotinjak godina planira se srušiti u naredne 2-3 godine, najavio je načelnik Milički. Predsjednik Općinskog vijeća Teodor Švaljek rekao je kako su od preuzimanja vlasti još 2014. godine krenuli s jasnom vizijom razvoja Marije Bistrice. Uz izgradnju ove mrtvačnice, novog groblja i rekonstrukciju starog groblja, među kapitalne projekte istaknuo je izgradnju novog dječjeg vrtića i obnovu starog, izgradnju reciklažnog dvorišta, osnivanje poduzeća Lijepa Bistrica i niz manjih projekata po naseljima.

Teodor Švaljek

Vrijednost tih projekata iznosi preko 40 milijuna kuna, a u današnje vrijeme nakon porasta cijena i aktualne inflacije njihova bi vrijednost premašila 100 milijuna kuna, rekao je Švaljek. Izaslanik hrvatskog premijera Andreja Plenkovića i državni tajnik u Ministarstvu poljoprivrede Zdravko Tušek rekao je kako ovo Ministarstvu sufinancira ovakve projekte jer bez ulaganja u ruralna područja nema kvalitetne i uspješne poljoprivrede, proizvodnje hrane, ni života na selu.

Zdravko Tušek

Upravo ovakvi projekti kao i izgradnje dječjih vrtića stvaraju uvjete da bi ljudi i u manjih sredinama imali kvalitetniji život, istaknuo je Tušek. Novoizgrađenu mrtvačnicu i groblje blagoslovili su rektor svetišta Majke Božje Bistričke Domagoj Matošević i bivši rektor mosinjor Zlatko Koren.

Zlatko Koren i Domagoj Matošević