Na prijedlog vijećnika HDZ-a na sinoćnjoj sjednici Gradskog vijeća Oroslavja većinom glasova je donesena Odluka o visini poreza na dohodak. Ovom je Odlukom niža porezna stopa s 20 posto spuštena na 18 posto, što prema mišljenju vijećnika HDZ-a i SDP-a neće predstavljati znatno zadiranje u proračun, a s druge strane građanima će omogućiti veća primanja. Nezavisni vijećnici prilikom glasovanja ostali su suzdržani zbog sumnje u zakonitost ovakve Odluke. Naime, kako je pojasnila pročelnica Suzana Ceboci Čiček ovlašteni predlagatelj u ovom je slučaju trebao biti gradonačelnik, a osim toga, trebalo je provesti i javno savjetovanje od 30 dana. S obzirom da je rok za donošenje odluke bio 30. studenog, proceduru se nije više moglo ispoštovati.

„Moram priznat da sam šokiran činjenicom da dva bivša gradonačelnika od kojih je jedan i predsjednik Gradskog vijeća na poznaju funkcioniranja lokalne samouprave ali na žalost sad su mi neke stvari još jasnije. Tak to, na žalost nije funkcioniralo niti zadnjih 15 godina”, prokomentirao je naknadno ovakvu odluku Gradskog vijeća, gradonačelnik Viktor Šimunić. Na sjednici je jednoglasno donesen i Proračun za 2024. godinu prema kojem će prihodi iznositi 7,8 milijuna eura, a u koje je uvršten i višak iz ove godine od 1,5 milijuna eura.

„To je vrlo visoki proračun, za 15-ak posto viši nego prošle godine. Ambiciozan je, mogao bih reći povijesno visok. No situacija u proračunima je dobra zbog inflacije, rastu plaće, pa se povećavaju i izdvajanja iz poreza na dohodak. Nadam se da će se većina stvari u proračunu uspjeti realizirati. Nisu to nikakve revolucionarne stvari, znači redovno funkcioniranje grada uz par infrastrukturnih projekata”, istaknuo je predsjednik Gradskog vijeća Ivan Tuđa. Gradonačelnik Šimunić koji inače nije prisustvovao sjednici, zahvalio je i pohvalio tim koji je radio na proračunu kao i cijelu Gradsku upravu koja, kako je rekao, odlično funkcionira. Kao dva kapitalna projekta koja će biti prioritet u narednoj godini, naveo je izgradnju dječjeg vrtića i reciklažnog dvorišta. Potvrdio je da je uzrok povećanja proračuna inflacija ali i rad cijele Gradske uprave. „Izvršenje proračuna 2021. godine bilo je negdje oko 19 milijuna kuna, 2022. bilo je preko 29 milijuna kuna, za 2023. očekujem da će biti preko 30 milijuna kuna, i u narednoj godini očekujem isto rast. Dakle grad se budi, u gradu se nikada nije provodilo toliko kapitalnih projekata i ne mislimo stati”, rekao je Šimunić. Inače, na sjednici je jednoglasno prihvaćen amandman SDP-a kojim je za tisuću eura umanjena stavka namijenjena opremanju javne uprave te je taj iznos usmjeren za novu aktivnost „Sigurno mjesto za žene”. Većinom glasova prihvaćena su i dva amandmana HDZ-a kojima su povećane stavke za stipendije učenicima i studentima i to za ukupno 12, odnosno 15 tisuća eura, a za taj su iznos umanjena sredstva namijenjena poslovanju Ureda gradonačelnika i Gradskog vijeća te suradnji s prijateljskim gradovima. Nezavisni vijećnici su prilikom glasovanja bili suzdržani, istaknuli su da nemaju ništa protiv povećanja stavke za stipendije, no nisu bili suglasni s načinom na koji je to izvedeno. Inače na samom početku sjednice vijećnici SDP-a i HDZ-a tražili su da se Odluka o donošenju proračuna skine s dnevnog reda. Smatrali su da je gradonačelnik kao predlagatelj proračuna trebao doći na sjednicu i obrazložiti svoj prijedlog. Istaknuli su i kako svojim nedolascima na sjednicu, gradonačelnik opstruira rad Gradskog vijeća. Ipak, na poticaj predsjednika Gradskog vijeća odlučili su ostaviti tu točku na dnevnom redu, da, kako su naveli, ne dovedu u pitanje daljnje funkcioniranje grada.