Mladen Cesarec iz Oroslavja šampion bučinog ulja

694
Mladen Cesarec

Mladen Cesarec iz Oroslavja postao je šampionom izložbe bučinih ulja održanom danas u Varaždinu na 4. izložbi bučinih ulja Alpe – Adria i 11. izložbi bučinih ulja Hrvatske u Varaždinu. Za naslov šampiona ove se godine natjecalo čak 158 bučinih ulja iz pet zemalja, Hrvatske, Austrije, Slovenije, Mađarske i Češke. Šampionu izložbe Oroslavčanu Mladenu Cesarcu priznanje je uručila ministrica poljoprivrede Marija Vučković.

Na ovoj jedinstvenoj izložbi sudjelovala su isključivo 100 posto čista ulja, a natjecanje se odvijalo u dvije kategorije – djevičansko bučino ulje proizvedeno tradicionalnim postupkom, uz prženje, te hladno prešano bučino ulje.

“Proizvodi više dodane vrijednosti, koje smo imali danas prilike vidjeti i kušati na izložbi, govore nam o ozbiljnosti i spremnosti hrvatskih proizvođača da konkuriraju ne samo na lokalnom, već i na zahtjevnom međunarodnom tržištu. O tome svjedoči i visoko sedmo mjestu na kojem se Hrvatska nalazi po broju poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda čiji je naziv registriran u EU kao zaštićena oznaka izvornosti ili zaštićena oznaka zemljopisnog podrijetla. Međutim, dodatan uspjeh hrvatskih proizvođača proizlazi iz činjenice da se čak 19 proizvoda nalazi u postupku zaštite, a među njima i Varaždinsko bučino ulje, koje ima prijelaznu nacionalnu zaštitu kao zaštićena oznaka zemljopisnog podrijetla”, izjavila je ministrica Vučković čestitavši organizatorima i svim sudionicima izložbe, posebice nagrađenim proizvođačima. Uz ministricu nazočni su bili državni tajnik Ministarstva poljoprivrede Zdravko Tušek, župan Varaždinske županije Anđelko Stričk, zamjenik župana Osječko-baranjske županije Mate Lukić te predsjednik Hrvatske poljoprivredne komore Mladena Jakopović.