Održana je tradicionalna manifestacija „Babičini kolači“, a pobjeda ove godine odlazi s babicom Mirjanom Štahan u Zlatar i to na biciklinu. Naime, babica Mirjana sa svojim je kolačem „Jurjevski beciklin“ osvojila srca i nepca ocjenjivačkog suda i odnijela prvu nagradu.

Na natjecanju je sudjelovalo 28 baka iz svih krajeva naše županije. Brojni kolači oduševili su mnoštvo posjetitelja svih uzrasta koji su došli u Krapinu kušati tradicijske slatke i slane kolače. Među kušačima našao se i župan Željko Kolar koji je kod svake babice probao neku od delicija te razmijenio nekoliko riječi. Već tradicionalno nakon održavanja manifestacije bit će izdana i knjiga s receptima za Babičine kolače koja bi prema riječima župana mogla poslužiti kao dodatak ugostiteljskoj ponudi: „Pozivam ugostitelje, hotelijere da koriste te recepte, da nude starinske kolače na menijima svojih restorana i hotela jer i mi kad smo turisti želimo probati nešto autohtono, nešto što na neki način predstavlja našu regiju i vjerujem da se ovo može sjajno sljubiti s ostalom gastro i eno ponudom Krapinsko-zagorske županije.“

Osim što je, prema mišljenju ocjenjivačkog suda, „Jurjevski biciklin“ bio najukusniji ovogodišnji kolač, iza njega postoji zanimljiva priča stara 100 godina koju je ispričala ovogodišnja najbabica: „Od prabake je to kolač, a priča je ta… Došel je vujec z Amerike i kupil je za Jurjeve nećaku bicikljin. I sad je to po selu, znate kak vam to brze prejde, malo selo glas grdi , lijepi daleko, grdi još dalje. A Juric je pune h selu, svaki trejti je Jura. Ili Štef, Iva ili Jura. I sad je mali, 5 godina star dečec, Jurica rekel tate nek i njemu kupi bicikljin jer je i on Jurica. Veli tata a kak ti bum kupil jedva sam hižu sklepal, nemame. Kad buš stareši i kad bum peneze imal. A to baka čula, dečec žalostan, plakal se je. Ali kak su bake koje iskočiju uvijek, baka je baka, koje voliju unuke najviše na svijetu. I sad kak utješiti svoje unuče pa mu je rekla: Mišek, Jurica, budi dobri. Baka bu po noći tebi napravila bicikljina kojega buš držal v ruke, gledel i koga buš mogel jesti. I baka cijelu noć nije mogla spati. Kak utješiti dečeca. Ona je zmisljila kak bicikljin zgleda, a bile je sega, mlijeka, putra,  sira, vrhnja, orehov. Svega je bilo, baka je svega imela i lijepe je složila i sve je baka napravila.“

Ocjenjivački sud nije imao jednostavan zadatak. Kako je istaknuo dopredsjednik Hrvatskog kulinarskog saveza i predsjednik ovogodišnje ocjenjivačke komisije Branko Čukelj drago mu je da ima noviteta i komentirao pobjednički kolač: „Kolač je izvrstan. Mirjana je uporna i godinama radi nekakve prezentacije. Njezina prezentacija samog kolača je jako dobra, a i sam kolač je izvrstan bio.“ Također se složio i sa županom o uvrštavanju tradicionalnih kolača u zagorsku ugostiteljsku ponudu.

Drugo mjesto osvojila je Ljubica Radovečki iz Svetog Križa Začretja, za kolač „Vesnini Paketići“. Treće mjesto pripalo je Biserki Hajdek iz Zlatar Bistrice i njezinim „Salovnjakima“. Dodijeljena je i nagrada „Izvorno zagorsko“ i to Mariji Bračević iz Petrovskog. Pošto je prošlogodišnja pobjednica bila iz Krapine, 16. Babičini kolači došli su Krapinu, a sljedeće godine manifestacija putuje u Zlatar.