Incidencija broja novo oboljelih od korona virusa u Krapinsko-zagorskoj županiji proteklih sedam dana na 100 tisuća stanovnika gotovo se udvostručila i iznosi 1.196 oboljelih. Srećom, broj hospitaliziranih je u padu. U sedam dana preminulo je šest osoba. Podaci su to koje je na konferenciji za medije iznio načelnik Stožera civilne zaštite, Stjepan Skuliber. U zdravstvu je trenutno 61 oboljeli djelatnik. U sustavu socijalne skrbi nema zaraženih korisnika, a zaraženo je pet djelatnika. U školama je 184 zaražena učenika i 57 djelatnika.

Na području županije do sada je kompletno cijepljeno 52 posto stanovništva, a do sad je utrošeno 148.399 doza cjepiva, rekla je dr. Bojana Mahmutović iz Zavoda za javno zdravstvo. Posljednji screening uzoraka, pokazao je da se kod 85 posto slučajeva sumnja na zarazu omikron varijantom covida 19.

U Općoj bolnici Zabok hospitalizirana su 42 covid pozitivna pacijenta, od čega 11 na respiratoru, dok je u bolnici u Krapinskim Toplicama 12 pacijenata. Ravnatelj zabočke bolnice, Tihomir Vančina rekao je da je dobro što pada broj hospitaliziranih, ali nije dobar ukupan broj zaraženih. „Nadam se da će se to tako i nastaviti uz povećani broj cijepljenja. Ali to govorim sa skepsom jer se hospitalizacija događa 10 do 15 dana kasnije, pa ćemo vidjeti.“, istaknuo je Vančina te dodao da bez obzira da li je u bolnici 40 ili 70 covid pozitivnih pacijenata, to utječe na rad drugih odjela.

Ravnateljica Doma zdravlja, dr. Nada Dogan čestitala je i zahvalila obiteljskim liječnicima, koji su, kako je rekla, u tišini uzeli svoje BAT testove. „Imamo povećani opseg posla i na prvoj smo crti, pa molim pacijente za strpljenje i da svoje termine dogovore s liječnicima.“, istaknula je Dogan.

Župan Željko Kolar rekao je da se definitivno pokazalo da svako veće okupljanje nosi veći rizik. Ovo što se sad događa posljedica je novogodišnjih tuluma i povratka sa skijanja. „Sreća je da je omikron blaži pa nemamo više hospitaliziranih. Ali nema garancije da broj neće rasti. Jedino je garancija cijepljenje.“, zaključio je Kolar uz još jedan poziv na pridržavanje mjera i cijepljenje za one koji to još nisu učinili.

Kasnije nakon završetka konferencije za medije pristigli su novi podaci, prema kojima je u posljednja 24 sata na području Krapinsko-zagorske županije evidentirano 225 novih slučajeva zaraze korona virusom. Oporavila se 21 osoba pa je trenutni broj aktivnih slučajeva 2.086. U samoizolaciji se nalazi 1.889 osoba.