Donjostubičance oduševila i tradicionalna i “moderna” strepa

113
Foto: Matija Djanješić

Po prvi puta, na Stubici Festu, u Donjoj Stubicu u Parku obitelji Deller, održana je gastro manifestacija „Zagorski obliznek” u sklopu koje se pripremao tradicijski kolač „strepa”.

Prema riječima direktorice TZ Gupčevog kraja Kornelije Vnučec ova je manifestacija predstavlja spoj tradicije i modernog, a njezin krajnji cilj je tradicijsku deliciju, kolač od sira strepu, uključiti u gastro ponudu zagorskih restorana. Pred brojnim zainteresiranima za pripremu strepe na tradicijski način bila je zadužena Donjostubičanka Jadranka Blagec, a modernu varijantu pripremala je jedna od najpoznatijih hrvatskih slastičarski kojoj je ovo bio i prvi susret sa „stubičkom strepom”, Petra Jelenić.

Malo sam se poigrala namirnicama, ali nisam puno dirala u osnovni recept. Što se tiče samog tijesta, u mojem receptu je ono više prhko, napravila sam nadjev od sira, odnosno napravila sam kolač onako kako bih ga poslužila da imam restoran. To je varijacija na strepu upotpunjena šlagom od kiselog vrhnja i bučinog ulja i s „krispom” od bučinog tijesta i pečenog slatkog vrhnja. Moja strepa ima komponente zagorske strepe s malim osvježenjem”, ispričala nam je Petra.

Naglasila je i kako tradiciju i tradicijske recepte treba sačuvati kako bi i mladi vidjeli kako se pripremaju stara jela. „Bez tradicije gubimo identitet, tako da je meni i kroz slastice, odnosno slastičarstvo bitno sačuvati tradicionalne kolače, pokazat kako se rade, demonstrirat i na kraju bilo bi idealno da to zaživi u praksi, da se nudi u restoranima, možda nekim lokalnim pekarama. Zašto ne bi u pekari kupovali strepu napravljeno od lokalnih namirnica, umjesto pizze”, rekla je Petra. Za Jadranku Blagec, koja se potrudila napraviti čak dvije tradicionalne verzije strepe, od sira i od krumpira, ovo je druženje bilo od neprocjenjive vrijednosti.

„Već godinama mi je želja da se naša tradicionalna slastica strepa stavi u ponudu domaćih restorana, tako da je ovaj potez Turističke zajednice hvale vrijedan. „Dojmovi su odlični. Imala sam prilike vidjeti kako se meože napraviti strepica na jedan moderniji način. Svidjela mi se hrskavost tijesta i svakako ću je probati napraviti doma po Petrinom receptu s kojom mi je bila velika čast raditi”, rekla je Jadranka.

Inicijativu i samu manifestaciju pohvalio je gradonačelnik Donje Stubice Nikola Gospočić rekavši kako je dolazak vrhunske slastičarke Petre Jelenić još više dao na značaju cijelom događaju. „Nadam se da će se ovakve manifestacije nastaviti, a i broj ljudi koji su pratili ovu „radionicu” u Parku obitelji Feller dokazuje da su ljudi zainteresirani za ovakav način edukacije i prezentacije modernog i tradicionalnog”, rekao je gradonačelnik.