Danas su potpisani ugovori o početku radova na novoj zgradi područne škole u Lazu Bistričkom. Podsjećamo, stara zgrada je morala biti srušena zbog oštećenja nastalih u zagrebačkom i petrinjskom potresu. Nova zgrada biti će kvadratnog oblika, a sadržavat će 4 učionice s popratnim prostorijama kako bi se nastava mogla odražavati u jednoj smjeni. Projekt je sufinanciran sredstvima iz fonda solidarnosti europske unije u iznosu od 5,4 milijuna kuna. Zamjenik ravnatelja Osnovne škole Marija Bistrica Marinko Micak izrazio je zadovoljstvo početkom radova.

Potpisivanju ugovora prisustvovao je i načelnik općine Marija Bistrica Josip Milički koji je istaknuo koliko je izgradnja nove osnovne škole značajna za cijeli Laz Bistrički.

Koliko je bilo zahtjevno realizirati projekt izgradnje škole komentirao je i župan Željko Kolar. “Zajedno sa rušenjem, projektiranjem i geodetskim radovima ovaj projekt koštati će 9 890 000 kuna, s time da smo do sada potrošili oko 500 000 za rušenje i projektnu dokumentaciju. Treba naglasiti da je vrijednost radova koju smo dobili na javnom natječaju za 30,9% veća od procijenjene vrijednosti. S obzirom na postupak i na zahtjev za odobrenje sredstava koje smo mi davali u odnosu na prvotnu procijenjenu vrijednost, mi ćemo zatražiti aneks ugovora i povećanje sredstava za ovu razliku između procijenjene vrijednosti i dobivene cijene nakon javnog poziva i nakon javnog natječaja. Ako nam se to ne odobri razliku ćemo financirati beskamatnim kreditom kojeg smo uzeli upravo zbog sanacije oštećenih zgrada u potresima“, rekao je župan Kolar. Završetak svih radova očekuje se krajem travnja sljedeće godine.