Unatoč lockdownu, zatim i devet mjeseci zatvorenosti unutrašnjosti ugostiteljskih objekata, nije se zatvorio ni jedan objekt u Zagorju, rekao je za Radio Stubicu Ivan Đurkin Benkotić, predsjednik Ceha ugostitelja Obrtničke komore Krapinsko-zagorske županije i potpredsjednik Ceha ugostitelja Hrvatske obrtničke komore. ”Mi ugostitelji smo veseli, vedri, uvijek nasmijani prema gostu, no prava slika je da je stanje u ugostiteljstvu teško. Proživljavamo svaki trenutak, a oporavak će dugo trajati. Ove mjere su nam pomogle da zadržimo dio radne snage, no veliki broj radnika je otišao preko granice, trbuhom za kruhom, za većom plaćom, ali i u druge struke. Inzistirat ćemo na potporama dokle god radimo po epidemiološkim mjerama”, istaknuo je Đurkin Benkotić. Rekao je da su bili na sastanku s ministricom turizma Nikoline Brnjac te tražili, ali i na neki način dobili obećanje za razvoj strategije ulaganja u turizam s naznakom na ugostiteljstvo, koje je velika okosnica u turizmu. Što se tiče, gostiju, njih ima, no u tolikom broju kao prije korone, jer su navike nekih gostiju u ovih godinu i pol promijenile. Na pitanje boje li se ponovnog zatvaranje odgovorio je potvrdno, no istaknuo i apelirao na vladajuće kako su ugostitelji dosad dokazali kako znaju i mogu sačuvati zdravlje svojih radnika, ali i gostiju. Ugostitelji traže da se ukine i smanji porez na potrošnju, kao i PDV na alkoholna pića i sokove. Podsjetimo, krajem studenoga prošle godine odlukom Nacionalnog stožera civilne zaštite zbog pandemije je zabranjen rad kafićima osim ako imaju terase, a sada je novom odlukom od 1. rujna taj rad ponovo dozvoljen, uz mjere koje vrijede i za druge ugostiteljske objekte, odnosno restorane i druge koji uslužuju hranu. Među tim mjerama su rad do ponoći, održavanje fizičke distance s razmakom stolova, gosti moraju sjediti dok konzumiraju piće i hranu, pa i za šankom, a maske na licu su i dalje potrebne dok se ne sjedne za stol i dok se ide u toalet, kao i dezinficijensi na ulazu i po objektu s napisanim uputama za korištenje i sl.