Miro Mraz iz Kozjaka Začretskog na svom je brijegu zasadio maslinik. Posadio je 30 sadnica maslina, triju sorti. Jedna je domaća, uobičajena u Dalmaciji – Oblica i dvije talijanske sorte, koje su podobnije na niže temperature. „Volimo more i masline pa smo odlučili malo tog mediteranskog štiha prenijeti i u srce Hrvatskog zagorja. Nadamo se da ćemo uz neke agrotehničke mjere uspjeti sačuvati i uzgojiti masline. Danas-sutra, ako uspijemo, plan je širenje i proizvodnja zagorskog maslinovog ulja, ispričao je u poljoprivrednoj emisiji Radio Stubice, mladi poljoprivrednik Miro Mraz, koji je zbog svog zanimljivog, ali neobičnog poduhvata zainteresirao sve medije u Hrvatskoj. Nema tko nije prenio vijest da je Zagorec, zasadio masline. Dodatno ga je na to potaknula jedna prvoaprilska šala koju je prije nekoliko objavio portal Zagorje.com, a na koju su mnogi nasjeli.

Inače, ovaj poduhvat za RTL komentirao je i Đani Benčić iz Zavoda za voćarstvo Agronomskog fakulteta u Zagrebu koji je rekao: “To je jedan povijesni trenutak, ja bi tako rekao. Moramo priznati u zadnjih 10 godina klimatske promjene su toliko značajne da stvarno ako se ovako nastavi ti zagorski bregi što se tiče južne ekspozicije mogu zadovoljiti ono što maslini treba jer je maslina široko adaptibilna što se tiče tla”.

Cijeli projekt je u eksperimentalnoj fazi, ali Miro u svoj projekt vjeruje. Dodaje i kako su reakcije ljudi dvostruke. „Neki se podsmjehuju, ali ima i onih koji se zanimaju za to i vjeruju da bi mogao uspjeti”, komentirao je Mraz. Inače na svom OPG-u zajedno s obitelji uzgaja sibirsku borovnicu-haskap pod eko proizvodnjom, a proizvode prodaje na kućnom pragu. Ističe kako je previše zapuštene zemlje i da bi se svi trebali okrenuti nekoj vrsti proizvodnje. Filozofija ovog mladog poljoprivrednika je živjeti i hraniti se zdravo.